Május 10-én felső tagozatos tanulóink is visszatérnek


Tájékoztatjuk a kedves szülőket és tanulóinkat, hogy 2021. május 10-én újra indul jelenléti oktatás felső tagozaton is a korábbi járványügyi protokoll mellett. A jelenléti oktatásról való távolmaradáshoz szükséges szülői kérelem letölthető itt. A szülői kérelem a veszélyhelyzeti időszakban bármikor benyújtható legalább egy nappal a távolmaradás ideje előtt. Utólag benyújtott kérelmet nem áll módunkban elfogadni (utólag csak orvosi igazolást tudunk érvényesíteni). Kérelem benyújtásának módjai: digitálisan, az iskola@felsopakony.hu e-mail címre elküldve vagy papíron átadva az iskolai portaszolgálaton. A kérelem benyújtása után engedélyező igazgatói határozatot kap a kérelmező szülő, a tanuló hiányzónak minősül a jelenléti órákról.
Új fecskefészkek az épület falán...

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról 2010 óta. Az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A madárcsoport szerepe pedig a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is. A klímaváltozással megjelenő új kártevő fajok elleni védekezésben kiemelt szerep jut azoknak az állatfajoknak, amelyek természetes úton csökkentik a számukat (pl.: fecskék, denevérek). A fecskék védelme érdekében az iskolaépület falának arra a szakaszára telepítettünk 8 db fecskefészket, ahol a látható sárfoltok fészeképítés kezdetére utaltak. Kíváncsian várjuk új "lakóink" beköltözését! Köszönjük az Önkormányzat segítségét törekvéseink magvalósításához, valamint a gyáli Gazdák Boltjának a fészkek adományozását!
Online szavalóverseny végeredmény


A járványügyi helyzet miatt jelen tanévben online szavalóversennyel emlékeztünk meg a Költészet napjáról. A versenyre nagy számban érkezetek kisvideók, melyeket ezúton is köszönünk! A beküldött videókat - 9 tagú - pedagógusokból álló zsűri értékelte, javaslatuk alapján az eredmények, az alábbi linken tekinthetők meg: szavalóverseny végeredmény. Gratulálunk minden tanulónknak az elkészített felvételekhez, s köszönjük a szülők támogatását!
Júniusi étkezési díjak befizetése


Tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a 2021. júniusi étkezési díjak befizetésére május 12-én és május 19-én kerül sor.
ÁPRILIS 22. - A FÖLD NAPJA


A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Online tanóra a fenntarthatóságról megtekinthető ittPályázatok tanulóinknak


Pályázatot írt ki a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület "Ki tud többet Trianonról?" címmel. A pályázatról bővebb információk találhatók az alábbi linken: Ki tud többet Trianonról?

Természetfilm és természetfotó pályázatot hirdetünk a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulói számára. A pályázatról bővebb információk találhatók az alábbi linken: Természetfilm és természetfotó pályázat

Várjuk tanulóink jelentkezését!Március 22. - A víz világnapjaVigyázzunk vizeinkre!

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen elegendő vízkészlettel rendelkezik. De a kérdés mindenkiben felvetődhet: vajon mit tehetünk vizeink megóvása érdekében?
Napjainkban már csak könyvekből olvashatunk arról, hogy korábban hazánkban sem volt egyszerű vízhez jutni.
Bármilyen meglepő, de néhány országban még mindig kútra járnak az emberek vízért... tovább

Tanulóink március 15-i megemlékezése
Tanulóink ünnepi műsora itt tekinthető meg.

Március 12. - Gergelyjárás

A Gergelyjárás, iskolás gyermekek Gergely-napi (márc. 12.) dramatikus jellegű, köszöntő, adománygyűjtő, eredetileg többszereplős dramatikus játéka. Országosan ismert volt, de élő gyakorlatát csak a Dunántúlról és palóc vidékekről gyűjtötték. A Gergelyjárásról szóló bővebb információk a Magyar néprajzi lexikonban itt olvashatók. Tanulóink e népszokást felelevenítő műsora pedig itt tekinthető meg.


Gyermekfelügyelet a tantermen kívüli digitális munkarend idején

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr 2021. március 6-án kiadott 18/2021. (III.06.) EMMI határozata alapján 2021. március 8-tól az iskolán kívüli digitális munkarend időszaka alatt az iskolák gyermekfelügyeletet szerveznek. Az iskolán kívüli digitális munkarend bevezetésének célja a járvány megfékezése, ezért kérjük a kedves szülőket, hogy gyermekfelügyeletre vonatkozó igényüket csak indokolt legszükségesebb esetben legyenek szívesek igénybe venni. Jelen intézkedések csak akkor lehetnek eredményesek a járvány megfékezésében, ha a tanulók kerülik az utcai csoportosulásokat, lehetőség szerint otthonukban, minél kisebb közösségekben tartózkodnak. Kérjük, hogy igényüket az itt letölthető kérelem kitöltésével és visszajuttatásával vagy elektronikus úton (e-mailben, Kréta felületen) jelezni szíveskedjenek!


Tantermen kívüli digitális munkarend, gyermekfelügyelet, étkezés igénylés

A koronavírus járvány 3. hullámának terjedése miatt a Kormány 2021. március 4-i döntése alapján, az iskolákban 2021. március 8-ától 2021. március 31-éig a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. A tavaszi szünet a tanév rendje szerint, 2021. április 1-6. között lesz. A 2021. március 6-án megjelent 18/2021. (III.6) EMMI határozat szerint gyermekfelügyelet az intézményekben megszervezésre kerül. Kérjük a kedves szülőket, hogy gyermekfelügyeletre vonatkozó igényüket a tanuló osztályfőnökénél jelezni szíveskedjenek! A kialakult járványügyi helyzetben az Önkormányzat biztosítja az iskolás gyermekek részére az intézményi étkeztetés igénybevételét minden olyan gyermek részére, akik az iskola normál működési időszaka alatt is étkeztek és igényüket jelzik. Az étkeztetéssel kapcsolatos további információk és az ebéd igénylésére szolgáló nyilatkozat letölthető itt.Február 25.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a minden év február 25-én tartjuk a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. Február 25., a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Idén is, mint tanévben kiállítással is megemlékeztünk e történelmi napról. A kiállításról készült fotó nagyobb méretben megtekinthető itt.
SULIZSÁK

A Sulizsák program keretében 910 kg ruha elszállítására került sor. Köszönjük Tóthné Nagy Rita tanárnő szervező munkáját, valamint osztályaink, szülők, kollégák támogató hozzáállását!
A gyűjtött ruhákról készült fotó megtekinthető itt.Farsang

Február 12. – a farsangi időszak utolsó pénteki napján farsangoltunk iskolánkban. Az idei farsang eltért az eddigi hagyományainktól, az osztályprodukciók bemutatásától és a közös táncolástól. A járványhelyzetet ismerjük, de mégis csak farsang van és a gyerekek, főleg az alsósok igencsak várták, hogy beöltözhessenek egy-egy, számukra oly fontos karakternek, akinek a jelmezét magukra öltve élhetik meg a választott figura jellemzőit. Az iskolai farsangról és Valentin napról írt teljes cikk elolvasható az alábbi linken: Tovább...


Macihét és Macikiállítás

Február 2.- Gyertyaszentelő Boldogasszony napja-, mely naphoz számos népi hiedelem kötődik. A népi hagyomány szerint, a téli álmot alvó medvék ezen a napon hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad. Ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.
Idén februárban már hetedik alkalommal kerül megrendezésre iskolánkban Macikiállítás, melynek apropóját e szomorú pandémiás időszak adta, s a macik karanténba kényszerültek. A megnyitóra és a Macihétre ezúttal - tekintettel a rendkívüli körülményekre – rendkívüli módon került sor. Köszönjük Nagyné Pál Tünde pedagógusnak a kiállítás megvalósítására tett erőfeszítéseit, s minden aktív pedagógusunk kreatív munkáját! A Macihétről készült kisfilm megtekintehtő a következő link alatt: Kisfilm


Közlekedési alapvizsga

Magyarország Kormánya a 2021-es év első felét a Kerékpározás Évének nyilvánította, aminek keretein belül nagy hangsúlyt fektetünk a kerékpáros közlekedésre, de általánosságban is a közlekedés biztonságosabbá tételére. Ezért a Klebelsberg Központtal együtt célul tűzte ki, hogy minden 4-7. osztályos általános iskolai tanuló közlekedési alapvizsgát tegyen idén tavasszal.
A vizsga az eKréta felületén lesz elérhető 2021. március 1-12.között, amire szintén ezen a felületen elérhető kérdéssorral lehet felkészülni. Minden gyerek számára véletlenszerűen fog kérdéseket generálni a rendszer és a sikeres teljesítőknek egy online tanúsítvány lesz a jutalma. A felkészüléshez szükséges munkafüzet letölthető a következő linken olvasható weboldalról: Közlekedő kisokos munkafüzet. A pedagógusok, tanulók, szülők/törvényes képviselők a Közlekedő Kisokos e-learning kurzusáról az alábbi link elérésével juthatnak bővebb információhoz:
https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=37585598
Jelentkezés gyermekszereplő válogatásra


Kedves Szülők! Kedves Tanulóink!
Nemes Jeles László, Oscar- és Golden Globe-díjat nyert magyar filmrendező új filmjéhez gyermekszereplőket keres, melyről bővebb tájékoztatás a következő linken tekinthető meg. Tovább...
Központi felvételi vizsga
Az Ócsai Bolyai János Gimnázium tájékoztatója


Kedves Szülők! Kedves 8. osztályos tanulóink!
A központi felvételi vizsgák időpontja: 2021. január 23. 10 óra,
helyszíne a 2020. decemberben a szülő által kiválasztott középiskola.

Az alábbiakban az Ócsai Bolyai János Gimnázium rövid tájékoztatása tekinthető meg. Tovább...
Február havi étkezési díjak befizetése


2021. január 13-án és 20-án (szerdán) 7 órától 10 óráig és 15 órától 17 óráig a Lagúna Rendezvényházban várja Tóthné Bakota Annamária a kedves szülőket a 2021. február havi étkezési díjak befizetése céljából.

Kérjük a kedves szülőket, hogy a vírushelyzetre való tekintettel, az aktuális biztonsági előírásokat betartani szíveskedjenek!
Folytatódik a korcsolyaoktatás


Örömmel tájékoztatjuk tanulóinkat és a kedves szülőket, hogy a Monori Tankerületi Központ támogatásával, 2021. január 11-től folytatódhat tanulóink korocsolyaoktatása az üllői Jégkristály Jégpályán.
Az oktatást megkezdett osztályok tanulói az őszi időpontokban, továbbra is ingyenesen vehetik igénybe e lehetőséget, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett (azaz egyszerre csak 1 osztály tanulói tartózkodhatnak az autóbuszon és a jégpályán).
Az indulási és érkezési időpontokról, valamint a korcsolyázással kapcsolatos részletekről az osztályfőnökök adnak tájékoztatást. Szülői nyilazkozat letölthető az alábbi link alatt: SZÜLŐI NYILATKOZAT
Tájékoztatás nyertes pályázatról


Örömmel értesültünk arról, hogy az Erzsébet Alapítvány pályázatára benyújtott „Kedves Naplóm" című pályamunka alkotói pályázatán, iskolai csoportunk „A népművészet ifjú mesterei" különdíjban részesült. A pályázat elkészítője Dr. N. Fodorné Láncz Éva pedagógus, résztvevői 2.a, 2.b, 3.a, 3.b, 4. és 5. osztályos néptáncos tanulói.
A közös munka elismerése: automatikus részvétel balatoni osztálykiránduláson a Zánkai Erzsébet-táborban.
A helyezéshez és az eredményhez szívből gratulálunk!Az intézményi protokoll változásai, kiegészítései


Az iskolán belüli és kívüli, személyes megjelentést igénylő, osztályok, tanulócsoportok, évfolyamok, iskolák keveredését eredményező tanulmányi ... tovább
Az Operatív Törzs által összeállított általános magatartási szabályokról szóló tájékoztató


Az alábbi linkről letölthető az Operatív Törzs által összeállított áltaános magatartási szabályokról szóló tájékoztató: Letöltés
Kezdődik az iskola


2020. szeptember 1-én (kedden) megkezdődik a 2020/2021. tanév. A 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepélyre várjuk tanulóinkat, s első osztályosainkat szüleikkel együtt!
Az ünnepély után osztályfőnöki órákkal folytatódik az első tanítási nap, mely 11 óra 40 perckor fejeződik be.
Az első tanítási napon 17 órától szülői értekezletet tartanak az első osztályokat vezető tanító nénik.

Kérjük a kedves szülőket, hogy a vírushelyzetre való tekintettel, az aktuális biztonsági előírásokat betartani szíveskedjenek!
Tankönyvosztás és ebéd befizetési időpontok


A 2020/2021. tanév tankönyvei az alábbi napokon és időpontokban vehetők át (ingyenesen) az iskola kijelölt földszinti tantermében:

A tankönyvosztással egyidőben nyílik lehetőség a szeptember havi étkezési díjak befizetésére.Határtalanul! kirándulás


Örömmel értesültünk arról, hogy "Irodalmi és történelmi hősök nyomában kincses Kolozsvárott és környékén " címmel beadott pályázatunk a Bethlen Gábor Alap Bizottság pozitív elbírálása során a kirándulás 1.840.485 Ft támogatásban részesül. A 2021. március 29-én kezdődő 3 napos kiránduláson jelentkező 7. osztályos tanulóink vesznek részt.Nyári táborok


Idén nyáron az aalábbi táborok között választhattak tanulóink: