Központi felvételi vizsga

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan az alábbi időpontokban szervezik a középiskolák:
- a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra jelentkezők számára 2022. január 22-én 10.00 órától,
- a pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra jelentkezők számára 2022. január 27-én 14 órától.
Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a központi írásbeli vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát
A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos információk ezen a linken találhatók

Jelenlét és oktatás koronavírus idején

Tájékoztatjuk tanulóinkat és szüleiket, hogy 2022. január 15. napjától a 7-12. évfolyamon alkalmazott eljárásrendet kell alkalmazni 1-6. évfolyamokon is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben iskolai tanuló esetében COVID-19 fertőzés igazolódik, a fertőzött tanuló a járványügyi protokollnak megfelelően 7 nap karanténba kerül, mely 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a légúti tünetei is megszüntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe. Az érintett osztályban folytatódik a jelenléti munkarend szerinti nevelés-oktatás azon tanulók részére, akik oltottak. Továbbra is kötelező a maszkhasználat az iskola közösségi tereiben, a tantermekben pedig ajánlott mindenki számára!

Lázár Ervin Program

Tájékoztatjuk 7.a osztályos tanulóinkat és szüleiket, hogy a Lázár Ervin Program keretében szervezett 2022. január 14-i múzeumlátogatást - COVID fertőzés miatt - sajnálattal, le kellett mondanunk, így a Nemzeti Múzeum "Hadbahívó" című történeti kiállítását e program keretében nem áll módunkban megtekinteni.
A 7.b osztály tanulói 2022. január 19-én tekinthetik meg a Nemzeti Múzeum "Hadbahívó" című történeti kiállítását.


Süssünk finomat!

Süssünk finomat! címmel megjelent a Diákönkormányzat lapja, mely 2022. évi naptár és sütési kisokos egyben. A lapban pedagógusok kedvenc sütemény receptjei olvashatók. Megtalálható benne a sós stangli, a bögrés mákos, a banános csokidarabos muffin, a képviselőfánk, a lúdlábtorta, a non plus ultra, a joghurtos finomság, a hercel, a töltött alma, a töltött körte, az omlós lekváros linzer és a kuglóf recptje mellett Rita néni kedvenc salátája is.
Mindekinek jó olvasgatást és sikeres sütögetést kívánunk!

A 2022. év fája és madara

A mályvafélék családjába tartozó nagylevelű hárs (tudományos nevén Tilia platyphyllos) hatalmas termete, terebélyes koronája erőt sugározva ígér menedéket. A hársak ültetéséről már a középkori kolostorkerteket bemutató krónikákban is lehet feljegyzéseket találni, s hazánkban a hársakat ültették elsőként kifejezetten díszfaként Mátyás király korában. A kolostorokon kívül templomkertekben, de udvarházakban, kastélyparkokban is előszeretettel telepítettek hársakat, illetve utak menti fásítás céljaira is. Bővebben a nagylevelű hársról...

A zöld küllő szajkótermetű, 30-36 centiméteres madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. Maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában öt-hét tojásból álló fészekaljat nevel. Bővebben a zöld küküllőről...


Iskolai ünnepély

Nyolcadik osztályos tanulóink színvonalas műsorral emlékeztek meg 1956. október 23. eseményeiről.
Köszönjük pedagógusaink felkészítő munkáját és tanulóink magas szintű előadását!
A műsor 2 részletben megtekinthető az alábbi linkek alatt.
Első rész
Második rész.


Gárdonyi emléknapra

Az idei Gárdonyi Géza emléknapra szép számmal készítettek tanulóink projektmunkákat és Power Point bemutatókat is. Az osztályok versenyében
1. helyezést ért el a 8.b osztály! Szívből gratulálunk a következő tanulóknak: Pomaházi Petrának, Tóth Boglárkának, Galló Nórának és Borbély Barbarának.
2. helyezést ért el a 7.b osztály! Szeretettel gratulálunk Fábián Csengének, Lőrincz Kincsőnek és Bertók Petrának!
3. helyezést ért el a 7.a osztály! Nagyon gratulálunk Domokos Anitának és Tóth Rubennek!
Az 5. és 6. évfolyamokat egyedül Tóth Rege képviselte, akinek sok szeretettel köszönjük a precíz munkáját!
"Minden nemzetnek fő kincse a nyelve. Bármit elveszíthet, visszaszerezheti, de ha nyelvét elveszti, Isten se adja neki vissza többé" /Gárdonyi Géza/

Tanulóink munkái megtekinthetők itt

Minden pályamunkát készítő tanulónak köszönjük szépen a munkáját: a Szervezők


Korcsolyaoktatás, korcsolyázás

Tájékoztatjuk a kedves szülőket és tanulóinkat, hogy tanulóink fakultatív jelleggel heti 1 alkalommal korcsolyázáson és korcsolyaoktatáson vehetnek részt.
Az oktatás helyszíne: Jégkristály Jégpálya, Üllő, Pesti út 78.
Az oktatás költsége 3.000 Ft / óra, melyet előre 1 hónapra kérünk befizetni tartalmazza: a korcsolyakölcsönzést, utazási-, és oktatási költséget, valamint a jégpálya használati díját.
Utazás autóbusszal történik kísérő pedagógus felügyelete mellett.
A programra először 2021. október 13-án (szerdán), majd azt követően szerdai napokon kerül sor. A tanulókat szállító autóbusz az iskola elől indul 14 órakor minden alkalommal. Hazaérkezés 16 óra körül várható.
Jelentkezni telefonon a 06 (29) 517-080 telefonszámon, az iskola@felsopakony.hu e-mail címen vagy a tanuló osztályfőnökénél lehet.

Állatok világnapja


AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁ-t október 4-én, az 5. órában ünnepeltük iskolánkban. Ez alkalomból kisállat szépségversenyt rendeztünk az iskola udvarán, tanulóink elkészített portfóliójából pedig kiállításon mutattuk be. A portfóliók megtekintehetők az alábbi linken: portfóliók megtekintése.

Rajzpályázat, üzemlátogatás, vetélkedő

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörű részvénytársaságot (DPMV) a KEHOP 2.1.7 „víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás" pályázaton nyertesként hirdették ki. A pályázat fő célkitűzése, hogy a lakosságot, ezen belül a 18 év alatti korosztályt szemléletformálásra ösztönözze.
Iskolánk, mint a DPMV tevékenységi körében található intézmény, s mint ökoiskola részt vesz e pályázat megvalósításában tanulói rajzpályázat, üzemlátogatás és vetélkedő területeken.
A pályázatról bővebben az alábbi linkek található isnformáció. Pályázati tájékoztató, Pályázati tájékoztató folytatás, Szülői hozzájáruló nyilatkozat.

Tanítás nélküli munkanapok

Tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a 2021/2022. tanév helyi rendje szerint 2021. szeptember 24-én (pénteken) és szeptember 28-án (kedden) tanítás nélküli munkanapokat tartunk. Szeptember 24-én sportnap, szeptember 28-án pedig Ötödikesek napja lesz tanítási nap helyett.
Mindkét napra tanulói felügyeletet biztosítunk, mellyel kapcsolatos igényeket az osztályfőnökökhöz kérünk eljuttatni.


Pályaorientációs mérés

Tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy 8. osztályos tanulóink 2021.október 11-ig pályaorientációs vesznek részt. A mérést digitális mérőeszköz használatával végzik el tanulóink tanórai körülmények között tanulóink előre kijelölt időpontban, melyen minden 8. osztályos tanulónak kötelező a részvétele.
A digitális mérőeszköz elérhető a Pályaorientációs mérés linken.

Tanulói oltásokkal kapcsolatos tájékoztatás

Tájékoztatjuk tanulóinkat és szüleiket, hogy Magyarország Kormánya lehetővé teszi a 12-17 éves fiatalok koronavírus elleni oltását. Az a szülő, aki az iskolakezdésig szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben azt az internetes regisztrációval (www.vakcinainfo.gov.hu), majd az internetes időpontfoglalón (www.eeszt.gov.hu) keresztül teheti. Emellett az iskolákban is lehetővé válik az oltás felvétele, ha az internetes regisztráció és időpontfoglalás bármilyen oknál fogva akadályba ütközik. Bővebb információk és az oltás felvételéhez szükséges mellékletek az alábbi linkek alatt letölthetők és megtekinthetők.
Felhívjuk a kedves szülők figyelmét, hogy a nyilatkozatok visszaküldési határideje: 2021.08.25.