Cikkek iskolánk életéről


2022. októberEgészségnap avagy az egészség jegyében tanultunk

Minden évben vannak olyan munkanapok, amelyeket előre, egy szombati napon le kell dolgoznunk. Így adódott, hogy az október 15-i szombati napon is iskolába kellett menni. De már a hét 6. napján nem igazán tudunk figyelni, leckét írni, felelni, ezért iskolánk tantestülete már az tanév elején úgy tervezte, hogy ezen a napon ne csak szellemileg táplálkozzunk, hanem gyomrunkat is töltsük fel sok-sok vitaminnal és egy kicsit foglalkozzunk az egészségünkkel is. A megtartott tanítási órákon így fő szerepet kapott az egészséges életvitel, a mozgás, a helyes táplálkozás és étrend összeállítás is. Köszönjük a finom salátakeverékeket, amiket támogatásként kaptunk, hogy tanulóink friss zöldségtállal jól lakhassanak.

Sebestyénné Fehérvári Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus

Gárdonyi Géza emléknap

Október 14-én tartottuk iskolánkban Gárdonyi Géza emlékére évek óta hagyományosan megrendezett kiállításunk eredményhirdetését. Az idei tanévben összesen 13 tanulónk készített és adott be pályamunkát erre az alkalomra. Szeretném külön kiemelni és nagy-nagy dicséretben részesíteni a 7. A osztályt, ahonnan 11 diákunk vett részt a rendezvényen.

Az elektronikus úton beadott pályamunkák kategóriában a következő helyezések születtek:
4. helyezett: Opánszky Dominik Tamás
3. helyezett: Mókus Zsófia Kitti
2. helyezett: Győri Péter
1. helyezett: Böőr Bálint Bence Power Point bemutatója lett.
A papírra készített pályamunkák közül a 7. évfolyamon a következő helyezések születtek:
5. helyezett: Palásti Dzsenifer és Antal Fruzsina közös munkája
4. helyezett: Szente Laura Pálma
3. helyezett: Rácsai Csongor
2. helyezett: Füg Dorina és Nahaj Dóra Anna közös munkája
1. helyezett: Bodor Vivien projektmunkája.

A nyolcadik évfolyamon papírra egyedül Erdey Zoé 8. B osztályos tanuló készített pályamunkát. Külön díjban részesült Fábián Csenge 8. B osztályos diákunk, aki vászonra készített gyönyörű festményt Gárdonyi Gézáról.
Hálásan köszönöm valamennyi tanulónk befektetett munkáját, szorgalmát, ráfordított idejét és fáradozását! Bízom benne, hogy valamennyien sok új ismerettel, tudással és élménnyel gazdagodtatok!

Szervezte: Haramachné Matheisz Tünde

Állatok világnapja

Október 4-e az Állatok Világnapja. Nemcsak a háziállatoké, a kis kedvenc hobby állatoké, hanem a haszonállatoké is. De vajon törődünk velük? Megfelelő körülmények közt tartjuk őket, gondoskodunk róluk? Ezekre a kérdésekre felelősen kell megfelelő választ adnunk. Kedvenceink sorsával kapcsolatos döntéseink – legyenek akár a leghétköznapibb kicsinységek is- messzemenően befolyásolják közös sorsunkat. Hiszen együtt élünk, vagyis együtt örülünk vagy éppen szenvedünk velük. Nem elég tehát birtokolni, szeretgetni, hanem gondozni, etetni és tisztántartani is kell őket. Ezért is tartja fontosnak iskolánk, hogy ehhez a naphoz kapcsolódóan tanulóink behozhassák és megmutathassák kis kedvenceiket a hagyományosan megrendezett kisállat-szépségversenyünk keretében. Iskolánk udvara megtelt cicákkal, hűséges házőrzőkkel, madarakkal, nyuszikkal, hörcsögökkel és teknősökkel. A bemutatott állatkákra szavazni is lehetett. A szavazás komolyságát jelezte az is, hogy külön szavazólappal lehetett ezt megtenni, melyet külön bizottság számolt meg és összesített. A legtöbb szavazatot kapott legszebb „kiskedvenc” és gazdija jutalomban részesült. A gazdiknak a behozott állataikról bemutató portfóliót is kellett készíteni, amelyek szintén elismerésben részesültek. A rendezvény szervezését és lebonyolítását iskolánk diákönkormányzata segítette. Köszönjük munkájukat! (Képek az iskola honlapján megtekinthetők)

Sebestyénné Fehérvári Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus


2022. szeptemberŐszi futóverseny eredményei

Szeptember 28-án tartottuk meg hagyományos őszi futóversenyünket a felsőpakonyi stadionban. A futóversenyre még a nap is kisütött, így jó ideális körülmények között, a stadion pazar környezetében futhatták le a távokat tanulóink. A versenyen a felmentett tanulók kivételével mindenki részt vett korosztályának megfelelő versenyszámokban, melynek eredményei az alsó- és a felső tagozaton itt tekintehtők meg: eredmények.

Ötödikesek napja

Szeptember 27-én tartottuk meg iskolánk tornatermében az Ötödikesek napját. A programra meghívtuk ötödikes tanulóink szüleit egy kis beszélgetésre, közös játékra a diákokkal és tanárainkkal. Nagyon sokan megtisztelték rendezvényünket: anyukák, apukák, testvérek. Remek kis csoportok alakultak és versenyeztek egymással: vagány sasok, pinkek, fürge szarvasok, színes párducok, sztár 6-osok és vadállatok csapatnévvel. Minden csapatnak el kellett készítenie a saját plakátját és azt be kellett mutatnia a többieknek. Ezek után különböző, kissé vicces ügyességi versenyek kezdődtek. Jól sikerültek a labdás játékok, de a fánkevő verseny is szórakoztató volt. Izgalmas feladatnak bizonyult a nevelők gyermekkori fotóinak felismerése, bár nem mindenkinek sikerült ez a kihívás. A tasakba zárt fűszereket sem sikerült minden csapatnak illat alapján eltalálni. Még az anyukákon is kifogott néhány illat, de ettől függetlenül jól szórakoztunk. Mindenkinek más-más feladat tetszett, de összességében remek napot tölthettünk így együtt. Vicces, szórakoztató és ügyességi versenyek váltakoztak. Jól sikerültek a labdás játékok, de a fánkevő verseny is szórakoztató volt. A nevelők gyermekkori fotóinak felismerése nem mindenkinek sikerült, de így is izgalmas feladatnak bizonyult. A tasakba zárt fűszereket sem sikerült minden csapatnak eltalálni illat alapján. Anyukáknak sem ment, viszont jól szórakoztunk. Mindenkinek más-más feladat tetszett, de összességében remek napot tölthettünk így együtt. Szeretnénk köszönetet mondani azoknak a szülőknek, akik eljöttek rendezvényünkre és biztosították a büféasztalra a sok-sok finomságot.

Sárossy Szilvia és Wareczki Sándorné
ötödikes osztályfőnökök

Ha szeptember, akkor tanévkezdés

Szorgos kezek dolgoztak szinte egész nyáron, sőt még az utolsó forró augusztusi napokon is azért, hogy a tanévkezdésre iskolánk több tanterme megújuljon, tiszta és barátságos környezettel várja iskolás gyermekeinket. Ezúton is köszönjük a szülőknek, akik erőt és fáradságot nem kímélve tevékenykedtek.
A szeptember 1-jei tanévnyitó a borongós, esős időjárás miatt rendhagyó módon zajlott, amíg a felsőbb osztályosok tantermeikben az osztályfőnökükkel nyitották meg a tanévet, addig a kis elsőseink nem maradhattak ki a tanévnyitó ünnepély élményéből. A csak nekik és szüleiknek tartott ünnepségen bátran mondták el köszöntő versikéjüket, szinte kedvet csinálva elsősorban saját maguknak a sulihoz és azt bizonyítva, hogy már készen állnak az iskolaév megkezdésére.
Matisz Zsolt igazgató iskolánk hagyományaihoz hű maradt, hiszen a szokott módon, kedvenc könyvéből, Micimackó történetéből olvasott fel a kicsiknek egy rövid részletet.

Az iskolakezdéshez további kedvcsinálóként néptáncosaink mutattak be egy rövid kis példát abból, hogy a tanulás mellett mennyi izgalmas elfoglaltságot lehet még iskolánkban csinálni közösen. Az ünnepélyes fogadalomtétel jelentette igazán a kis elsősök számára a fordulópontot: Immár teljesértékű tagjai lettek a Herman Ottó Általános Iskolának. Zárásként Lukács Fanni 3.b osztályos tanuló a szóló énekével fejezte ki, hogy az iskolatáska végső soron nem is olyan nehéz.

Sebestyénné Fehérvári Márta
tanító

Csibe-délelőtt

Bár szerencsére lassan magunk mögött hagyjuk a járvány által okozott korlátozásokat, mégis a beiratkozást megelőző hagyományos iskolanyitogató foglalkozásainkat a leendő első osztályosoknak nélkülözni kellett. Ezt helyettesítendő ötletként merült fel még májusban a beiratkozott első osztályos gyerekek szüleinek örömére, hogy augusztus utolsó napjaiban, még a tanévkezdés előtt rendezzünk egy iskolai ismerkedési napot. Így született meg a leendő 1.a osztálynak az úgynevezett „Csibe-délelőtt”, amelyen a gyerekek megismerkedtek a tanító nénikkel, egymással, a tantermükkel és nem utolsó sorban az iskola épületével is. Ezen az augusztus 30-i délelőttön – amit a gyerekek is nagyon vártak - játszottunk, mondókáztunk, új éneket tanultunk, kézműveskedtünk és finom hűsító limonádéval frissítettük fel magunkat a nagy melegben. Ez a délelőtt hozzásegítette a gyerekeket ahhoz, hogy szeptember 1-jén bátran lépjék át az iskola küszöbét.

Sebestyénné Fehérvári Márta
osztályfőnök (1.a)


2022. június


Határtalanul! program

Június 1-3. között iskolánk hetedikes és nyolcadikos diákjai erdélyi kiránduláson vettek részt. A Határtalanul program keretében 67 tanuló, 7 kísérő szülő és 6 pedagógus járhatta be Románia magyarok lakta területeit. Az első nap során Nagybánya nevezetességeit látogattuk meg, többek között a valamikori Mülleráj épületét, ahol most Ady Endre múzeum van berendezve, valamint az Emke kávéházat, ahol Ady megismerkedett Lédával. Másnap a Király-hágóról tekintettük meg az onnan nyíló csodálatos panorámát, majd Kolozsvár látnivalóit kerestük fel a hangulatos főtéren és a kis utcácskákban. A tordai sóbánya minden gyermek kedvencévé vált, hiszen a sokféle sportlehetőséget és az óriáskereket is sokan kipróbálták. A harmadik napon Kalotaszentkirályon néztük meg a tájház gyönyörű gyűjteményét, majd Bánffyhunyadon a 16. századból való, csodálatos, festett fakazettás mennyezetű református templomot. Sebesvár romjaira sok tanulónk egészen a legmagasabb bástyára is felmászott és onnan fényképezték a gyönyörű panorámát. Csucsán a Boncza-kastély udvarán Ady Endre Csinszka-verseiből szavaltunk és a költő életrajzáról is hallgattunk előadást.

A három nap folyamán többször is megtapasztalhattuk a külhoni magyarok vendégszeretetét és ezáltal is erősödhetett diákjainkban a magyarság együvé tartozásának szívet melengető érzése. Köszönjük szépen a szülők segítségét és a pedagógusok szervező munkáját! Sok-sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk e kirándulás során!

A kísérő tanárok voltak: Wareczki Sándorné, Tóthné Nagy Rita, Kocsisné Matusek Diána, Sárossy Szilvia, Kerecsányin Tibor és Haramachné Matheisz Tünde

Haramachné Matheisz Tünde


2022. május


Természettudományos vetélkedő

Május 18-án kerültek kiosztásra a Természettudományos Vetélkedő díjai. A vetélkedőre nyolc csapat nevezett be. A három fős csapatok környezetvédelem, újrahasznosítás és a Föld Napjához kapcsolódó témákban készítettek PPT bemutatókat, plakátokat, válaszoltak kvíz kérdésekre, fogalmazták meg a környezetünk legfontosabb problémáit és megpróbáltak megoldásokat találni. Kreativitásban egymást felülmúlva újrahasznosított tárgyakat készítettek.
Díjazottak: Minden résztvevőnek további sok sikert kívánunk a természet- és környezetvédő munkájához.

Természettudományokat tanító tanárok

Dalol az ifjúság!

Az idei népdaléneklési versenyt most mint külső résztvevő, a közönség soraiban elvegyülve tudtam meghallgatni. Nem volt egyszerű munkája a zsűrinek, hiszen sok szép és különleges énekkel álltak a hallgatóság elé diákjaink. Csengő hangú leánykák csoportban és egyénileg is szívhez szólóan daloltak. A bátrabbak egyedül is meg merték szólaltatni hangjukat. A szép énekléshez nem csupán a hangunkat kell felkészíteni, hanem a lelkünket is. Ezt a csillogó szemek is tükrözték. A fellépő kis énekesek öltözetükkel is megadták a kellő tiszteletet a magyar népdalok szépségének, a tiszta forrásból származásuknak. A zsűri tagjai közt köszönthettük iskolánk igazgatóját, Matisz Zsoltot és a már örökösnek mondható tiszteletbeli tagunkat, Dobos Lászlót, akiknek nem volt könnyű dolga az értékelésnél. A legszebben éneklő diákjaink helyezést értek el, de emellett minden gyermek jutalomban is részesült. Várjuk őket jövőre is, hiszen az ének szép és jó dolog.

Herman Ottó Nap - Madarak és fák napja

Újra együtt! Május 9-én, hagyományinkat ápolva ismét különböző kézműveskedés színterévé vált iskolánk épülete és udvara. A foglalkozások közül voltak mozgalmasabbak, sportosabbak és olyanok is, amelyek az apró ujjakat mozgatták meg. Ha már madarak és fák napjáról van szó, akkor mindenképpen szerepet kaptak ezen a napon a papírmadárkák, csuhévirágok és rongybabák Emellett az íjászat és néptánc is ehhez a naphoz köthetően vált szinte elmaradhatatlan tevékenységgé iskolánk életében. A csigatészta készítését hallva ne gondoljuk, hogy olyan egyszerű ez, mint ahogy azt a profi nagymamától látjuk otthon. A kis kezek bizony-bizony megdolgoztak vele. Régi korok játékai, mint a rongybaba vagy csuhévirág kötözése sem olyan könnyű foglalatosság, mint azt első látásra gondolnánk. De pedagógusaink felkészültsége és előkészülete lehetővé tette azt, hogy a kisgyerekek boldogan vigyék magukkal az általuk elkészített játékokat. Felsős tanulóink reggel megnyitó ünnepi műsorral kezdték a napot, majd osztályonként különböző helyszínekre mentek, ahol egy-egy rövid programon vettek részt. Hét helyszínen forgószínpadszerűen a következő foglalkozásokon vettek részt: origami/pólófestés, madarakkal kapcsolatos szólások és közmondások, madárhatározó, röplabda, növényhatározó, Herman Ottó totó és aszfaltrajz. Egyet biztosan elmondhatunk: Ezen a napon kicsik és nagyok egyaránt kellemesen érezték magukat, sok érdekes és izgalmas tevékenységben vehettek részt, és ezzel egy kis hagyományt sikerült csempésztünk a modern, rohanó, technikai világunkba.

Sebestyénné Fehérvári Márta

2022. április


Április a fenntarthatóság jegyében

Iskolánk minden évben kapcsolódik a fenntarthatóság hetéhez. Ennek keretében mind az alsó, mind a felső tagozatos osztályok különböző projektekben vettek részt. Az alsós tanulóink most az újrahasznosítást választották fő csapásiránynak. Az osztályok azon kívül, hogy megismerkedtek ezzel a fogalommal, - vagyis hogy miből mit lehet újra feldolgozni, vagy újra gondolni mások által már kidobásra ítélt anyagokat - saját maguk is készítettek tárgyakat, képeket, játékokat. A szorgos kezek által készített tárgyakból kis kiállítást is rendeztünk. A felsősök vetélkedővel, plakátkészítéssel, néhányan pedig különleges és érdekes, újrahasznosított dolgok készítésével foglalatoskodtak, sőt begurult iskolánk udvarára egy elektromos meghajtású autó is, és annak működésével, előnyeivel is megismerkedhettek tanulóink. Ehhez a témához kapcsolható az április 22-i Föld napi megemlékezés is, ahol tanulóink Földünkkel kapcsolatos rejtvényeket, totókat oldottak meg. Vigyázz a Földre, ne csak ezen a napon, hanem az év minden napján, mert csak egy van belőle!

Fenntarthatóság témahetében...

Április utolsó hete a Fenntarthatóság témahete. Ennek kapcsán számos foglalkozásnak, programnak örülhettünk az iskolánkban, hiszen fontosnak tartjuk tanulóink hatékony környezeti nevelését. Iskolánkba látogatott az E.ON Áramszolgáltató Kft. munkatársa: Somlai Róbert. Felsős diákjainknak olyan alapvető fogalmakról bővülhettek az ismereteik az interaktív tanóra során mint megújuló energia, környezettudatosabb energetikai megoldások, energiahatékonysági innovációk. Érintettek aktuális problémákat is a témával kapcsolatban. Nemcsak jó válaszokat adott sok diákunk, de okos kérdéseket is tettek fel az előadónak, amire készséges, empatikus felelet volt a válasz. Tanulóink végül egy kérdőívvel tehették próbára tudásukat, az óra végén pedig kis ajándékot is kaptak. A legnagyobb érdeklődést mégis az elektromos autó váltotta ki, melyet kívül-belül megfigyelhettek, megnézegethettek az iskolaudvaron a tanóra után. Öröm volt tapasztalni, hogy számos gyermek nagyon tájékozott és egyre többüknek válik szívügyévé környezetünk fenntarthatósága.

Tóthné Nagy Rita


2022. március


Futóverseny

A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulói hasznosan töltötték a március 26-i szombati munkanapot. A hűvös reggeli órák egy könnyű kis tanulással teltek, de ahogy egyre melegebben sütött a nap, útnak eredtek és irány a sportpálya. A rövid bemelegítés után megkezdődött a tavaszi futóverseny. Az első igazi tavaszi nap eredményesen zárult. Sok érem került kiosztásra a gyorsaság bajnokainak. Gratulálunk!


Sebestyénné Fehérvári Márta

Látogatás sírkertben

A magyar történelem és kultúra egyik legkiemelkedőbb jelentőségű emlékhelyén, a Fiumei úti sírkertben járt a 8/b osztály. Március lévén az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó tematikus sétára esett az osztályfőnök Wareczki Sándorné választása, így – egy történész sétavezető segítségével – elsősorban olyan síremlékeket kerestünk fel, melyek a szabadságharc nagyjainak állítanak emléket. Gróf Batthyány Lajos, az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökének mauzóleumánál a gyerekek a Batthyány család történetét, a temetési szertartást, a sírrablás esetét hallgatták meg, az Árkádsoron a kupolacsarnokban nyugvó Görgey Artúr honvédtábornok, később fővezér egyszerű vaskeresztje mellett állva elevenítették fel történelemtudásukat. A Deák-mauzóleum, majd a Kossuth-mauzóleum megtekintése közben útba eső híres történelmi személyiségek, írók, költők síremlékénél is időztünk. A séta különlegessége abban rejlett, hogy a mauzóleumok kriptáiba is beléphettünk, belülről is megcsodálhattuk az építészet remekeit, a díszes kupolákat, a nemzet nagyjainak emléket állító festményeket. A gyászhely felkeresése méltó emlékezés volt március idusán, a nyolcadikosok értő figyelme rávilágított arra, hogy a gyerekekkel érdemes igényes, komoly tanulmányi kirándulást tenni. Kísérőtanárok voltak: Wareczki Sándorné és F. Láncz Éva


Dr. N. Fodorné Láncz Éva

Történetek egy családi albumból

Történelmi kitekintés A II. világháború egyik legsúlyosabb tette a zsidóság megsemmisítésére irányuló célkitűzés volt. A holokauszt hatmillió zsidó szisztematikus, megtervezett és irányított üldöztetése és megsemmisítése volt, amelyet a náci rezsim hajtott végre, ennek keretében 1941 és 1945 között a magyar zsidóság közel kétharmadát elpusztították. Több mint félmillió ember esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a megszervezett deportálásoknak, az auschwitzi gázosításoknak, a koncentrációs táborok szörnyű körülményeinek. 1944-ben április 16-án kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. (Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.) Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból érkezett iskolánkba a Centropa Alapítvány vándorkiállítása: Történetek egy családi albumból címmel. A kiállítás archív képek felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. A hatalmas családi fotóalbum hétköznapi emberekről szól: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A képeket a hozzájuk tartozó személyes történetek, sorsok olvasása teszi teljessé, érdekessé. Találunk köztük mosolyogtató, szívmelengető vagy éppen elszomorító és torokszorító történeteket is. A Centropa Alapítvány kiállításának célja egy olyan oktatási program megvalósítása, amelyben a személyes történetek és sorsok megismerése kap hangsúlyt és amelyet gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A kiállítást megnyitását egy, a Centropa Alapítvány által szervezett képzés előzte meg. Ehhez előzetes motivációként a képzésben részt vevő tanulók is fényképeket kerestek saját fotóalbumukból dédszülőkről, nagyszülőkről és saját magukról. Szilágyi Sára és Lieberman Mária, az alapítvány munkatársai 19 nyolcadikos diákunknak szerveztek egész napos képzést. Ezek a tanulók tartották azután a tárlatvezetéseket iskolánk többi tanulójának egy héten keresztül. A kiállítás és tárlatvezetés elérte célját, ezt a kihelyezett emlékkönyvbe írt gondolatok is bizonyították. Az emlékkiállítás megszervezése és a 8.b osztályos diákok mozgósítása Wareczki Sándorné pedagógus szervező munkája. Köszönjük! (A Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja a zsidóság történetét bemutatni a fiatal korosztálynak.)


Sebestyénné Fehérvári Márta

Verset mondani jó!

Bármikor, de áprilisban különösen, hiszen április 11. a Költészet Napja és ehhez a naphoz közeledve rendeztük meg iskolánkban a versmondó versenyt. Hagyományainkhoz híven külön versenyeztek az 1-2. és 3-4. évfolyam, valamint a felső tagozat tanulói. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy minden korcsoportban számos kisdiák vett részt, így mindenkit emléklappal jutalmaztunk. A versenyre érkezett alsós tanulók és az őket kisérő szüleik a zsűri tagjaival együtt örömmel hallgatták a szebbnél-szebb verseket, amelyeket bátran szavaltak el tanulóink. Felső tagozatos tanulóink is szép számmal jelentkeztek a szavalásra. A legügyesebb versmondóink oklevelet és könyvjutalmat kaptak. Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!


Sebestyénné Fehérvári Márta tanító


2022. február


Itt a farsang...

Miről is szólhatna még a február hónap iskolánkban, ha nem a farsangi mulatságról. Idén is elmaradtak a hagyományos jelmezes bemutatók és táncok, de a jókedv velünk volt február 18-án egész délelőtt. Voltak, akik már kora reggel jelmezbe bújtak és úgy érkeztek az első tanórára. Akik nem voltak ennyire merészek, azok csak az iskolába vették fel maskarájukat. Az alsó tagozatosok osztálytermükben a tanító nénijükkel egész nap tündérként, harcosként, varázslóként igyekeztek tanulni. A felsős tanulóink többnyire szintén ezt tették, bár volt, aki a saját maga bőrében maradt és nem élt a lehetőséggel. Természetesen ismét kitett magáért néhány osztályközösség: A 8.b-sek vállalták a közmunkások életét erre a néhány órára, a 7.b-sek közül többen igénybe vették osztálytermük szociális segélyszolgálatát, és az 5.osztályosaink – bár hihetetlenül hangzik - az iskola rabjai lettek erre a délelőttre. A folyosón jövet-menet a Mi kis falunk sorozatból ismert néhány arccal találkozhattunk. Pedagógusaink közül is néhányan kihasználták ezt a napot arra, hogy jelmezbe bújva komolyságukat egy kis vidámsággal dobják fel és derűt hozzanak a mindennapok szürkeségébe.


Sebestyénné Fehérvári Márta


Valentin-nap az iskolában

Február 14-én ismét kihelyezésre került az aulába a szívecskés ládika, amelybe tanulóink bedobhatták a „Kedvellek-kártyára” írt üzeneteiket. Kicsik és nagyok írtak, rajzoltak nemcsak szerelmet üzenve, hanem a barátságról vagy csupán csak a másik kedveléséről üzeneteket. A megelőző napokban a diákönkormányzat ügyes kezű lánytagjai szorgalmasan sütötték a mézeskalács szíveket, hogy Bálint napján bárki megajándékozhassa azt, akit kedvel. A mézeskalács finom volt, emellett sok szép rajz, illetve üzenet is kézbesítésre került.

Sebestyénné Fehérvári Márta és a DÖKFARMERVILÁG - Maci kiállítás

Február 2-ától ismét egy hónapon keresztül tekinthető meg a MACIKIÁLLÍTÁS iskolánkban. A kiállítás megszervezése Nagyné Pál Tündének köszönhető, aki a munkálatokba az ifjúságot is bevonva megvalósította a Maci-FARMERVILÁG –ot. Miért pont a farmer anyag? Mert a farmer, a retró göncök legnagyobb túlélője, mára klasszikussá öregedett ruhadarab lett. A divat pedig ismétli önmagát és a ’80-as években a ránk szabadult farmer inváziót követően most újra, ismét megállíthatatlannak tűnő hullámban iskolánk macibarlangjába is betört. Az idei kiállítás az eddig megszokottól eltérően kezdődött, hiszen tanulóink ötleteikkel pályázhattak a kiállítás témájára. A beadott ötletek alapján az előkészületi munkálatokba szorgos tanulói kezek is segítettek és létrejött a FARMERVILÁG című kiállítás, ahol már a tavasz közeledtét érezve, a folyosó végi macibarlangból előbújva, a barlang előkertjében üldögélve, mézes teát kortyolgatva élvezik a macik – természetesen farmerbe öltözve - a korai napsütést. A barlang bejáratát gondosan őrzik iskolánk maci-őrei, hogy a barlang rejtekébe a kíváncsiskodóknak - tanulóknak és vendégeknek egyaránt - megadják a belépési engedélyt, hogy megnézhessék a barlang macivarrodáját, ahol a farmerből készült hátizsákok is megcsodálhatók. A farmer-patchwork szőnyegen pedig ott csücsülnek a farmermellényes macikák türelmesen várva a tavasz megérkezését.

Sebestyénné Fehérvári Márta