Élménybeszámoló


Határtalanul! program 2022-ben
Megvalósult Magyarország kormányának támogatásával

Június 1-3. között iskolánk hetedikes és nyolcadikos diákjai erdélyi kiránduláson vettek részt. A Határtalanul program keretében 67 tanuló, 7 kísérő szülő és 6 pedagógus járhatta be Románia magyarok lakta területeit. Az első nap során Nagybánya nevezetességeit látogattuk meg, többek között a valamikori Mülleráj épületét, ahol most Ady Endre múzeum van berendezve, valamint az Emke kávéházat, ahol Ady megismerkedett Lédával. Másnap a Király-hágóról tekintettük meg az onnan nyíló csodálatos panorámát, majd Kolozsvár látnivalóit kerestük fel a hangulatos főtéren és a kis utcácskákban. A tordai sóbánya minden gyermek kedvencévé vált, hiszen a sokféle sportlehetőséget és az óriáskereket is sokan kipróbálták. A harmadik napon Kalotaszentkirályon néztük meg a tájház gyönyörű gyűjteményét, majd Bánffyhunyadon a 16. századból való, csodálatos, festett fakazettás mennyezetű református templomot. Sebesvár romjaira sok tanulónk egészen a legmagasabb bástyára is felmászott és onnan fényképezték a gyönyörű panorámát. Csucsán a Boncza-kastély udvarán Ady Endre Csinszka-verseiből szavaltunk és a költő életrajzáról is hallgattunk előadást.

A három nap folyamán többször is megtapasztalhattuk a külhoni magyarok vendégszeretetét és ezáltal is erősödhetett diákjainkban a magyarság együvé tartozásának szívet melengető érzése. Köszönjük szépen a szülők segítségét és a pedagógusok szervező munkáját! Sok-sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk e kirándulás során!

A kísérő tanárok voltak: Wareczki Sándorné, Tóthné Nagy Rita, Kocsisné Matusek Diána, Sárossy Szilvia, Kerecsányin Tibor és Haramachné Matheisz Tünde

Haramachné Matheisz Tünde
A kiránduláson készült fotók és videók megtekinthetők itt.

Határtalanul! pályázataink 2022-benHatártalanul! kirándulás 2022-ben


Örömmel értesültünk arról, hogy "Irodalmi és történelmi hősök nyomában kincses Kolozsvárott és környékén " címmel beadott pályázatunk Bethlen Gábor Alap Bizottság pozitív elbírálása során a kirándulás 1.840.485 Ft támogatásban részesül. A 2022. június 1-én kezdődő 3 napos kiránduláson jelentkező 8. osztályos tanulóink vesznek részt.

Célunk az, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Arany János és Ady Endre irodalmi örökségének nyomában járva ismerkedjünk a Bihar, Kalotaszeg és az Érmellék kulturális és természeti kincseivel, épített örökségével és hagyományaival. Felkeressük Bihar és Kalotaszeg természeti szépségeit és a magyar történelmi múlthoz kapcsolódó fontos helyszíneket.

Útvonalterv
Felsőpakony-Nagyvárad-Csucsa-Bánffyhunyad-Kalotaszentkirály
Kalotaszentkirály-Tordai sóbánya-Tordai hasadék-Kolozsvár-Kalotaszentkirály
Kalotaszentkirály-Sebesvár-Nagyvárad-Felsőpakony


Határtalanul! kirándulás hetedikeseknek


2.172.850 Ft támogatásból hetedik évfolyamos tanulóink is Határtalanul! kiránduláson vesznek részt.
A program címe: Irodalmi és történelmi hősök nyomában kincses Kolozsvárott és környékén
A kirándulás dátuma: 2022. 06. 01 - 2022. 06. 03.
Irodalom óra Nagyváradon, múzeumlátogatás, városnézés. (Románia) Nagyvárad, 2022.06.01.
Műemlékek megtekintése, táncos mulatság. (Románia) Kolozsvár, Torda, 2022.06.02.
Templomlátogatás, népművészeti értékek megtekintése. (Románia) Körösfő, Királyhágó, 2022.06.03.

Felsőpakonyról indul a buszunk Erdélybe.

1.nap: Felsőpakony-Nagyvárad-Csucsa-Bánffyhunyad-Kalotaszentkirály. Első úti célunk Nagyvárad, a nagyváradi püspöki palota. Megtekintjük az Ady Endre Múzeumot, az Emke kávéházat. Meglátogatjuk a római katolikus székesegyházat, mely előtt Szent László szobra áll. A városnézés után továbbutazunk a Király-hágón keresztül Kalotaszegre. Útközben megállunk Csucsán, Ady és Csinszka szerelmének helyszínén. Következő megállónk Bánffyhunyad, ahol megtekintjük Kalotaszeg legnagyobb református templomát. Kalotaszentkirályra érve megnézzük azt a fát, mely alatt Ady Endre megírta a Kalota partján című versét. Majd elfoglaljuk szállásunkat.

2.nap: Kalotaszentkirály-Tordai sóbánya-Tordai hasadék-Kolozsvár-Kalotaszentkirály. A második napon Kolozsváron teszünk sétát. Megtekintjük a Szt. Mihály székesegyházat, Mátyás király szobrát, a Rhédey-palotát, a Farkas utcát, a Házsongárdi temetőt. Tordán ismerkedünk a történelmi városközponttal. Ezután Erdély legnagyobb, Unesco Világörökség részét képező sóbányáját látogatjuk meg. A vacsorát követően közös táncos mulatságon veszünk részt a helyi diákokkal.

3.nap: Kalotaszentkirály-Sebesvár-Nagyvárad-Felsőpakony. A harmadik napon Körösfő településre utazunk. Megtekintjük a templomot és különböző népművészeti alkotásokat, emlékeket. Kirándulást teszünk Sebesvár romjainál. Megállunk "Erdély kapujában", a Királyhágón. Hazautazás, érkezés Felsőpakonyra az esti órákban.