Cikkek iskolánk életéről


2023. májusErdélyben jártunk

Örömmel értesültünk arról, hogy a "Tanulmányi kirándulás Székelyföldön" címmel beadott pályázatunk a Bethlen Gábor Alap bizottságának pozitív elbírálása alapján támogatást kapott és így egy 5 napos, 2023. április 24-én kezdődött kiránduláson vehettek részt iskolánk 7-8. osztályos tanulói.
A kirándulás célja, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Az öt napos kirándulás igen tartalmas programokat kínált a gyerekeknek és egyben feszített tempót is diktált. Szálláshelyünkről, Parajdról csillagtúrákat szerveztünk. A látottakat és az átélt élményeket papírra vetni nagyon nehéz, hiszen Erdély csodálatos világát látni és érezni kell.
Első napunk célja a - Felsőpakony – Nagyvárad – Királyhágó – Bánffyhunyad – Parajd útvonalon a Királyhágó lett, amelyet „Erdély Kapujának” is neveznek, s egyben nagy kulturális szerepe is van, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között.
Második napunk nagy részét a „sóvidéken” töltöttük ( Sóbánya – Farkaslaka – Szejkefürdő – Korond – Parajd), emlékeztünk a Trianon emlékművénél a békeszerződés aláírására, és a híres korondi fazekasság csínját-bínját is megismerhettük.
Harmadik napunkon Parajdról indulva (Parajd – Békásszoros - Gyilkos-tó – Csíksomlyó – Csíkszereda – Parajd) az Erdélyt Moldvával összekötő Békás-szorosban gyönyörködhetünk. Csíksomlyóra érve felkerestük a kegytemplomot, és a csodatevő, több mint 500 éves, fából készült Mária szobor elé járultunk. A negyedik napon a már kissé elfáradt társaság célba vette a Madarasi-Hargita tetejét, ahonnan szinte az egész Székelyföldet beláttuk. (Parajd – Szentegyháza – Székelyudvarhely - Szováta – Parajd)
Az utolsó nap sem telt el élmények és látnivalók nélkül. Petőfi útján jártunk (Parajd – Székelykereszttúr – Segesvár – Felsőpakony), és végül rövid pihenőket tartva hazataláltunk. Tanulóink élményszösszeneteinek sorai között sokkal több van, mint csupán a látottak leírása. Az otthonuktól távol, mégis együtt, elfáradva ugyan, de vidáman. Ezek a sorok a közösség összetartó erejéről, a közös vacsorákról, az unalom nélküli estékről szólnak, az együvé tartozás érzéséről.

„Nagyon jól éreztem magam az erdélyi kiránduláson. Hogy miért? Mert a reggeli és a vacsorai beszélgetések, az esti táncházak, a nagyon jó túrák, a szép látvány miatt.” „Nekem nagyon tetszett a Gyilkos-tó. Szép élmény volt a Békás-szoros. A szállás kényelmes volt, és az ételek is finomak voltak. Ja, és volt tévé, ha unatkoztunk volna”. „ A hosszú utazást felváltotta egy kis séta Nagyváradon, ahol megcsodáltuk a templomot. Még az eső sem zavart minket. A parajdi szállásunkra érve mindenki fellélegzett, mikor odaértünk, mert már nagyon fáradtak voltunk. Pedig még négy napi program várt ránk. A többi napon is csodás élményekben volt részünk, sok szép helyet láttunk. Élmény volt az utazás.” „Igazán nagyon jó volt , csak hamar eltelt ez az 5 nap. A hosszú, 12 órás út fáradalmait próbáltuk volna kiheverni, de a hajnalig (valójában csak éjjel 1 óráig) való fentlevés, az arcmaszkozás, az ágy alá bújás és az egyéb bolondozások miatt ez nem igazán sikerült. Aranka néni csodálkozott is, hogy miért vagyunk olyan fáradtak. A legviccesebb az volt, amikor az utolsó nap az erkélyről pakoltuk át a buszba a bőröndjeinket.”

A mondatok kezdőbetűinek összeolvasása is hozzátartozott az erdélyi kirándulás élményeihez.

Jól éreztem magam az erdélyi kiránduláson.
Óriási hegyeket láttunk.
Volt néhány kellemetlen élmény, de már nem lényeges.
Orgonát is halhattunk az egyik templomban.
Láttuk Petőfi körtefáját is.
Talán legközelebb még medvét is látunk.
A szálláson megvicceltük az egyik tanárt a szobatársaimmal.
Karácsonykor is jó lenne látni a Hargitát.
A havas táj gyönyörű volt.
Jót röplabdáztunk este a vaksötétben.
Az ágyak is kényelmesek voltak és az esti beszélgetések is tettszettek.”

„….kissé féltem az úttól, de reggelre elmúlt…. Az út nagyon hosszú és kényelmetlen volt. Órákon át egy helyben ülni nem egy álom. De csodás élményekkel gazdagodtunk. Sok szép hegyet láttunk. Sok szép helyen jártunk... Nekem még kell egy kis idő, hogy a látottakat feldolgozzam ….
…. átértünk a határon, visszatért az energiánk. Mindenre rácsodálkoztunk, énekeltünk, nevetgéltünk.
A parajdi szállásunk volt a kedvenc helyem. Innen indultunk korán reggel útnak és késő délutánig utaztunk. Esténként szórakoztunk, beszélgettünk, mesét néztünk, vagy éppen a fiúkkal Uno-kártyajátékot játszottunk. A hangulat vidám volt egy hatalmas élmény volt. Bánhatják, akik itthon maradtak.”FENNTARTHATÓSÁG HETE ISKOLÁNKBAN –ÁPRILIS 24-28.

Veszélyben a Földünk! A globális felmelegedés, a vízhiány a klímaváltozás és a fogyóban lévő energiakészletek jelzik, hogy elég nagy a baj Földünk tájékán. Ezekre a veszélyekre talán még nem késő felhívni gyermekeink – és természetesen mindenki figyelmét. Változtatnunk kell szemléletünkön, a régi beidegződésinken, környezetünkhöz való hozzáállásunkon, hogy kis, apró odafigyelésekkel megtegyük az első lépéseket Földünk védelméért. Ezen elveket figyelembe véve kapcsolódik iskolánk minden évben megrendezésre kerülő Fenntarthatósági témahéthez, hogy már iskolás korban megismerjék és fogékonyak legyenek gyermekeink a szemléletváltoztatásra. Így a témahét időszakára szerveztük meg ismét a SuliZSák akciónkat, alsó tagozatos tanulóink különböző újrahasznosítási ötleteikből rendeztünk kiállítást és vendégünk volt az E-on szakembere is.

„Göncölj a Földért!”, avagy használtruha-gyűjtés

A Sulizsák program jelmondatát immár harmadik alkalommal hangoztathattuk iskolánkban. Fenntarthatóság szempontjából nagyon fontos, hiszen a ruhaiparnak súlyosan káros hatásai vannak Földünkre. A cég tevékenységének fő célja egyezik iskolánk környezettudatos nevelésének törekvéseivel, hogy apró, környezetvédő szokások természetessé váljanak hétköznapjainkban. Az idei gyűjtés során több mint 1200 kg használt ruhát, cipőt, lakástextilt hoztak diákjaink, hogy ezek a holmik ne a hulladékfeldolgozóban végezzék, hanem újrahasznosítás során új esélyt kapjanak. Hálás köszönet a lehetőségért! Köszönjük a közreműködők segítségét, különösen a szülőknek, gyermekeknek a lelkes gyűjtést!

Tóthné Nagy Rita


Az EON az iskolánkban

A Fenntarthatósági témahéten iskolánkba látogatott az E.ON egyik szakembere, aki interaktív előadásokat tartott tanulóinknak alsó- és felső tagozaton egyaránt. Jól átgondolt kérdésekkel rávezette a kicsiket és a nagyokat is a környezettudatos tevékenységek fontosságára. A beszélgetések folyamán előkerültek olyan fontos fogalmak, mint a megújuló energiahordozók fajtái és előnyei, a nem megújuló, azaz fosszilis energiahordozók felhasználási lehetőségei és hátrányai, az akkumulátoros autók használatának előnyei és hátrányai. A szakember kérdéseire a gyerekek aktívan és ügyesen igyekeztek válaszolni és sok-sok példát mondtak a témához kapcsolódóan a mindennapi életükből. A foglalkozás végéhez közeledve önálló vagy páros munkában oldottak meg tanulóink egy feladatlapot, amelyben a különböző háztartási eszközöket kellett csoportosítani aszerint, hogy mely energia működteti azokat. Sok gyermek számára nagyon tanulságos volt ez a feladat. Az óra vége egy igazi attrakcióval zárult: a szakember egy robotot mutatott a diákoknak, amely nem csupán lépkedni és beszélni tudott, hanem mindenki legnagyobb meglepetésére még táncolt is zenére. A gyerekek nagy örömmel vették körbe, csodálattal figyelték a bemutatóját, amely végén még a kezükbe is foghatták a robotot. Ez a foglalkozás sok új ismeret megszerzésével és valódi élménnyel gazdagította tanulóinkat. Köszönjük szépen Wareczki Erika néninek, hogy megszervezte nekünk ezt az élményt!

Haramachné Matheisz Tünde és a 2.b osztály tanulói

2023. áprilisA Víz Világnapján

Március 22-e a Víz Világnapja. Az iskola Diákönkormányzatának lelkes tagjai 1-1 pohár vízzel várták az iskola bejáratánál az érkező gyerekeket és felnőtteket egyaránt. „Igyál minden reggel egy pohár tiszta vizet és kezdd a napot tiszta fejjel, egészséggel!” – szólt a jelmondat. S ezt jól tudhatják gyerekeink, mert szívesen fogadták a tálcán kínált hideg vizet. Reméljük a tanulás is könnyebben ment ezen a napon a kis vízivóinknak. Örömünkre szolgált, hogy sok gyermek is már otthonról is vizet hozott a kulacsában. A víz-napi projekt keretében több plakát készült a vízfogyasztás ösztönzésére, illetve folyóvizeink, tavaink tisztaságának védelmében. Reméljük, hogy nem csak a plakáton, hanem a valóságban is így gondoljuk. Vigyázzunk vizeinkre, hiszen a VÍZ az Élethez nélkülözhetetlen!


A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

Április 16-án a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából ismét emlékkiállítás érkezett iskolánk emeleti aulájába. A tablókon lévő képek és írások eligazításában segítségünkre voltak iskolánk azon tanulói, akik az ún. kortársképzésben vettek részt. Ők adták tovább a megszerzett ismereteket társaiknak, így emlékeztünk együtt a történelem e szomorú eseményére. Délelőtt közös megemlékezésen vettek részt felső tagozatosaink, ahol versek, illetve emlékiratok részletei hangoztak el. Az emlékezést segítendő, a Yellow Candle – Sárga Gyertya akcióban is részt vettünk. Ez a gyertya egy egyszerű, szimbolizáló eszköz, amely segítségével emelkedett hangulatban, az együvé tartozást kifejezve tudtunk megemlékezni a holokauszt elfeledett zsidó áldozataira, hiszen minden gyertyához tartozik egy kártya, amelyen egy-egy név szerepel a 6 millió elfeledett áldozat közül, így mi is egy áldozat emlékét őriztük ezzel.


Költészet napi szavalóverseny

„A vers néma, adj neki hangot!” - írta Kosztolányi Dezső. A költészet napi megemlékezés időpontját a húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet kissé eltolta, ezért idén április 17-én ünnepeltük a verseket. Kora délután ünnepélyes megnyitó keretében Petőfi Sándor két megzenésített versét hallhattuk gitárkísérettel Dobos László előadásában, ezután a 2.b osztály tanulói közösen szavalták el a magyar költőnk egyik – kisgyermekek által jól ismert – versét, az Anyám tyúkját. Ezt a kis ráhangolódást követően nyitotta meg iskolánk szavaló versenyét Matisz Zsolt igazgató úr, aki szavalásra invitálta az ünneplő ruhába öltözött tanulóinkat, hogy a megtanult verseiket az őket hallgató közönségnek elmondhassák. Sok szép költemény hangzott el. Gratulálunk a győztes versmondóinknak, és természetesen azokat is megdicsérjük, akik a szabad idejüket nem sajnálva egy-egy vers megtanulásával gazdagabbá tették önmagukat és az őket hallgató közönséget. Reméljük, hogy mindenki örült a szép könyvjutalomnak és az okleveleknek, emléklapoknak

Sebestyénné Fehérvári Márta
tanító

2023. márciusAz 1848-49-es forradalomra és szabadságharcról emlékeztünk

Iskolánk 5. évfolyamos tanulóinak előadásában elevenedtek meg a forradalmi helyszínei: a Nemzeti Múzeum , a Pilvax Kávéház, a Nemzeti Színház előadása. Az egyedi díszleteket, - amelyek utaltak az előbbi helyszínekre - a gyerekek saját kezükkel készítették. Volt diákunk, Bagoly Richárd települési képviselő megnyitó beszédet mondott, majd az ünnepi műsor részeként elszavalta a Nemzeti dalt, mint ahogy azt egykoron, kisdiákkorában is tette. Az iskola néptáncosai, a Pipacs Néptáncegyüttes dr. N. Fodorné Lánc Éva irányításával az újonnan készült ruhájukban szatmári tánccal nyitották meg a tanulók ünnepi összeállítását. Ezután Berencsi Dávid és Szente Zsófia tanulók Juhász Gyula Március idusára c. versét szavalták. Az énekkar és a furulyásaink Polgár Aranka vezetésével és Kerecsányin Tibor csatára hívó dobpergésével forradalmi dalokkal színesítették az előadást. Az ünnepi műsor A költő visszatér című dal közös éneklésével zárult. Hetek óta odaadással készültünk, próbáltunk, hogy nemzeti ünnepünkről való megemlékezés méltó legyen. Ez a készülődés minden időt és fáradságot megért, hiszen a történelmünk 175 évvel ezelőtti eseményeit, történéseit megelevenítő tánc, zene és versek, valamint az ünnepi dekoráció valóban felemelő érzéssel töltötte el mind a nézőket, mind a szereplőket. Öröm volt látni a nézők szemében a csillogást!

Sárossy Szilvia
felkészítő pedagógus

Az ünnep margójára

Megkönnyeztem... no nem fájt a fejem, nem ért szomorúság. Unokáim szemében is láttam...mama mi van veled? Olyan érzések törtek fel bennem az 5. osztályosok megemlékezése láttán, amiknek könny lett a vége. A zene, a tánc, a végtelenül fegyelmezett gyermekek. Én tudom mennyi munkája van ebben a felkészítő tanároknak. Tanítói pályám során talán egyszer kellett március 15-i műsort készítenem a tanítványaimmal. De mondhatom, ezt az átélést, ezeket a jól, érthetően előadott verseket, szöveget, amit itt, a mi iskolánk tornatermében hallottam, a lelkembe ivódott. Az ifjú táncosokról úgy gondoltam, profi kis művészek, de már nem fedeztem fel kis arcuk vonásaiból, kinek a gyermekei. Példásan gyönyörűek voltak a leánykák ruhái, és azok az összeszokott mozdulatok elbűvöltek. Drága Aranka néni! A furulyásokról csak annyit, sok gyerekkel szerettetted meg a zenét ezzel. Áhitattal néztek Rád! Köszönet a munkátokért, az ízléses dekorációért, hogy ennyi, még a felső tagozat ízét most kóstolgató ötödikes gyerkőcöt mozgattatok meg. Unokám mondta: Ő mondta a Nemzeti dalt… Igen, Bagoly Ricsi is az én tanítványom volt! Büszke vagyok Rátok pakonyi pedagógusok Wareczki Erika, Sárossy Szilvi, és kedves falutársaim! Köszönjük meg a munkájukat! Köszönöm!

Konkoly Manyi néni

Tanulóink sikerei a gyömrői területi sakkversenyen

Február 24-én a Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában rendezték meg a területi sakkversenyt. A versenyen iskolánkból 6 diákunk indult. Többen is szép eredményt értek el. 1-2. korcsoportban 3. helyezést ért el Lukács Fanni Lili 3.b osztályos tanuló.. A 3-4. korcsoportos versenyben az 1. helyezést ért el Csitári Máté 3.b osztályos tanuló. Ugyanebben a korcsoportban Bánki Letti 3.a osztályos tanuló a 8. helyezett lett. Az 5-6. korcsoportban ugyancsak 8. helyezett lett Pál Eszter 5.b osztályos tanuló , a 7-8.. korcsoportban az 1. helyezett Völgyesi Krisztofer Noel , míg Antal Fruzsina a 14. lett. Mindketten a hetedik osztály tanulói. Gratulálunk a szép eredményekhez!

Pataki Rozália
felkészítő pedagógus


2023. februárFARSANG az iskolában

Bár kicsit még óvatosan bánunk a nagy bulikkal, összejövetelekkel, iskolánk mégis úgy döntött, hogy a farsangot újra közösen ünnepli meg. A karneváli forgatag megkezdése előtt felső tagozatosaink zajkeltés Kicsik és nagyok a tornateremben összegyűlve nagy izgalommal várták február 17-én délután, hogy a magukra öltött jelmezeiket bemutathassák az őket figyelő tanulótársaiknak és a zsűrinek. A zsűri tagjai közt köszönthettük iskolánk igazgatóját, Zsolt bácsit és régi kedves tanító néninket, Mórucz Erika nénit. Mindketten örömmel fogadták el a diákönkormányzat meghívását, hogy ezt a röpke 3 órát velünk tölthessék. A zsűri felnőtt tagjait három, a diákönkormányzat aktív tagja egészítette ki. Elmondásuk szerint nem volt könnyű a jelmezek közül kiválasztani a legötletesebbet. Az egyéni beöltözők mellett néhány osztály úgy gondolta, hogy csoportosan, egy témához kapcsolódóan lépnek elénk. Így jött el közénk néhány percre A mi kis falunk néhány lakója, vagy a hatodikos vagány csajok csapata is. A napjainkban oly népszerű Reptér dallamára két osztály is koreográfiát dolgozott ki. Az 5.a osztályos pilóták és stewardessek valójában csak a „járdaszigetek”-ig jutottak el, míg az 5.b-s utazóink messzi országból érkeztek vissza Pakonyba. Nemcsak megérkeztek, de még a papírrepülők dobálásával a jó hangulatot is fokozták. A 4.b osztályosok pedig a napjainkban közkedvelt sorozat, at Addams Wednesday szereplőinek megjelenítésével nyitották meg a farsangi délutánt. A zsűri döntéséig tánc, játék és az elmaradhatatlan pattogatott kukorica kapott szerepet. Köszönöm a munkáját minden kollégámnak, akik együttműködésükkel segítették iskolánk diákönkormányzatának lelkes kis csapatát, és akik nélkül ez a rendezvény aligha valósulhatott volna meg. Még ugyan február közepe van, de a farsangi időszak vége felé közeledve mindenképpen szeretnénk ezt a kissé furcsa időjárású telet elűzni az osztályok által készített kiszebábok elégetésével, ahogyan a karneváli forgatag megkezdése előtt tették felső tagozatosaink a zajkeltéssel iskolánkat övező utcáinkon. Ezekkel a népszokással bizakodunk mindannyian a hamarosan megérkező tavasz eljövetelében.

Sebestyénné Fehérvári Márta
diákönkormányzatot segítő pedagógus

Valentin-nap

Mézeskalács szívekkel és Kedvellek kártya küldésével ismét Valentin-napot tartottunk február 14-én iskolánkban. A szivecskés ládika megtelt kézbesítendő rövid kis üzenetekkel, szép rajzokkal, amelyek még aznap megérkeztek a címzettekhez. Reméljük, hogy sok barátság erősödött meg. Nagyon sok üzenetet kaptak tanáraink is, ami azt sejteti, hogy kedvelnek minket.

Sebestyénné Fehérvári Márta
diákönkormányzatot segítő pedagógus

A magyar kultúra napja

Két ünnepi műsorral emlékeztünk Petőfi Sándor- és nemzeti himnuszunk születésének 200. évfordulójára, a magyar kultúra napja alkalmából 2023. január 23-án (hétfőn). Az ünnepi műsorokat Dr. N. Fodorné Láncz Éva tanárnő tanította be és vezette, ezekkel bepillantást kaphattunk Petőfi Sándor életébe, szép zongora- és hegedű előadásokat hallhattunk zeneiskolás tanulóinktól, s dalokat énekkarosainktól. Meghallgattuk Kölcsey Ferenc: Himnusz és Lackfi János: A széthúzás himnusza című versét pedagógusok előadásában, népi játékokat és tradicionális táncot láthattunk néptáncos tanulóinktól. Köszönjük pedagógusaink felkészítő és közreműködő munkáját, tanulóink színvonalas előadásait! A magyar kultúra napjára készített tanulói munkák iskolánk honlapján (www.iskola.felsőpakony.hu) tekinthetők meg.


2022. decemberMozgalmas decemberi napok az iskolában

Az adventi időszak jelképeként készített iskolai adventi koszorú gyertyáit hétfőnként mindig más-más alsós osztály tanulói gyújtották meg közös énekléssel az aulában. Emellett természetesen több más közösségi eseményre is sor került.

Bolhapiac

Az iskola diákönkormányzata által ismét megrendezésre került december 1-jén a bolhapiac. Már nagyon várták ezt az eseményt a gyerekek. Az aula és a földszinti folyosó egy része megtelt padokkal, ahol a tanulók közel két órán keresztül árulhatták portékáikat. A kis apró csecsebecsék, játékok, plüssök mellett értékesebb társasjátékok és könyvek is új gazdára találtak. Igazi vásári hangulat töltötte be az aulát. A téli otthonok melegségét árasztották magukból a karácsonyi mintás illatzsákok és a szép gyertyás asztaldíszek is.

Mikulás-járás

Ha december eleje, akkor biztos, hogy betér hozzánk a Mikulás. Kicsik és nagyok egyaránt várták, hogy december 6-án ismét bekopogjon a tantermek ajtaján a Télapó. Szép új ruhájában csak úgy suhant a segítségére siető krampuszokkal, teremről teremre, nem kis feladatot vállalva. Dalokkal, furulyaszóval és versekkel köszöntöttük őket. Köszönjük Mikulás!

Miki-buli

Bár a Télapó a december 9-i Miki-bulira nem tudott eljönni, de nélküle is jó hangulatban ropták a táncot kicsik és nagyok. Aki pedig a táncolásban elfáradt, azoknak játékos feladatokkal kedveskedtünk. A Miki-büfé mindig nagy sikernek örvend, s ezt most külön köszönöm a diákönkormányzat talpraesett tagjainak, akik bebizonyították, hogy ha feladat van, akkor nincs akadály.

Színházlátogatás

Alsós osztályaink a Turay Ida Színházban egy csodálatos karácsonyi történetnek lehettek részesei. Andersen: Hókirálynő című meséjét látva valóban közelebb kerültünk a közeledő karácsonyi csodához és a szeretethez. Felsős tanulóink közül is többen csatlakoztak a színházprogramjainkhoz, a Valahol Európában című darabot több osztály tanulói is látták. Osztályaink, csoportjaink szerepeltek az iskolánk falain kívüli községi rendezvényeken is. Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját. S lassan elérkezett az utolsó decemberi tanítási nap is, a készülődésből ünnep lett és eljött a várva várt karácsony, vele a megérdemelt pihenés, hogy januárban aztán újult erővel fogjunk hozzá a tanév második félévéhez.

Sebestyénné Fehérvári Márta
diákönkormányzatot segítő pedagógus


2022. novemberOktóber 23-i iskola ünnepély

Mint minden évben, ezúttal is színvonalas ünnepi műsort adtak tanulóink 1956. október 23-a emlékére. Az ünnepi hangulatot a közösen elénekelt Himnusz vezette be, amelyet a nyolcadikosok előadása fokozott. A műsorban autentikus hangok (Nagy Imre hangja, lövések, zavargások hangjai stb.) mellett versek, monológok, gondolatok hangzottak el, amelynek a Verbovszkyné Illés Andrea tanító néni által betanított performance és a Tóthné Nagy Rita tanárnő által elmondott szavalat is szerves része volt. Az ünnepély Polgár Aranka és Dr. N. Fodorné Láncz Éva tanárnők vezetése mellett a Szózat közös eléneklésével ért véget. Köszönjük Tóthné Nagy Rita és Kerecsányin Tibor pedagógusok felkészítő munkáját, Verbovszkyné Illés Andrea, Dr. N. Fodorné Láncz Éva és Polgár Aranka pedagógusok segítő támogatását és részvételét, nyolcadikos tanulóink szorgalmas felkészülését és színvonalas előadását!

Matisz Zsolt
intézményvezető

Pályaválasztási nap iskolánkban

Mi leszel, ha nagy leszel? - tesszük fel gyakran a kérdést gyermekeinknek és ez a kérdés így november vége felé igen csak aktuális, hiszen már a nyolcadikos tanulóinkat a továbbtanulás témája foglalkoztatja. S nem is véletlenül, hiszen nyakunkon vannak a pályaválasztási határidők, amelyek iskolánk honlapján részletesen meg is találhatók. (www.iskola.felsopakony.hu) Ennek kapcsán iskolánk november végén pályaválasztási napot tart, ahol nemcsak a továbbtanulásra készülő nyolcadikosoknak, hanem valamennyi felső tagozatos diáknak szeretnénk segítséget adni. Megismerkedhetnek ismert és kevésbé ismert foglalkozásokkal, ezzel továbbtanulási irányt mutatunk nekik, hogy megtalálják a számukra ideális szakmát. Erre a november 24-i pályaválasztási napra több vendégeket is hívunk. Iskolánkban várjuk a BioFunghi cég munkatársát, aki a hazai gombatermesztést mutatja be, míg Rieger Vivien volt tanítványunk beszámol arról, hogy milyen út vezet ahhoz, hogy a közelebb kerülhessünk a gyógyszergyártáshoz. A manapság divatosabb szakmák, mint pl a filmkészítés, videózás, animálás világát szintén iskolánk egykori tanulója, Fürst Luca mutatja be. A RetroRádió munkatársa, a sokunk által is - HORY néven - ismert Horváth Zoltán pedig a média világába kalauzol majd el bennünket. A nap folyamán a 7-8.osztályosoknak lehetőségük lesz Nyári Melinda és munkatársa vezetésével jógázni is, ami ebben a stresszes világunkban biztos hasznunkra válik. Az alsó tagozatos tanulóink pedig osztálytanítójukkal ezen a napon játékos formában ismerkednek meg különböző foglalkozásokkal, filmvetítéssel színesítve a napot. Ez a nap azoknak is segítséget ad, akik már eldöntötték, vagy tudják, hogy milyen területen szeretnének továbbtanulni, míg akik még bizonytalankodók, vagy nincs még elképzelésük, hogy milyen középfokú intézménybe menjenek tanulni, azok számára nagy segítség lehet ez a program. Az esemény délutánján pályaválasztási szülői értekezletet is szervezünk az érintett gyermekeink szüleinek. Köszönjük Wareczki Erika néni közreműködését, aki a színes program összeállítása során segített bennünket.

Sebestyénné Fehérvári Márta
diákönkormányzatot segítő pedagógus

2022. októberEgészségnap avagy az egészség jegyében tanultunk

Minden évben vannak olyan munkanapok, amelyeket előre, egy szombati napon le kell dolgoznunk. Így adódott, hogy az október 15-i szombati napon is iskolába kellett menni. De már a hét 6. napján nem igazán tudunk figyelni, leckét írni, felelni, ezért iskolánk tantestülete már az tanév elején úgy tervezte, hogy ezen a napon ne csak szellemileg táplálkozzunk, hanem gyomrunkat is töltsük fel sok-sok vitaminnal és egy kicsit foglalkozzunk az egészségünkkel is. A megtartott tanítási órákon így fő szerepet kapott az egészséges életvitel, a mozgás, a helyes táplálkozás és étrend összeállítás is. Köszönjük a finom salátakeverékeket, amiket támogatásként kaptunk, hogy tanulóink friss zöldségtállal jól lakhassanak.

Sebestyénné Fehérvári Márta
diákönkormányzatot segítő pedagógus

Gárdonyi Géza emléknap

Október 14-én tartottuk iskolánkban Gárdonyi Géza emlékére évek óta hagyományosan megrendezett kiállításunk eredményhirdetését. Az idei tanévben összesen 13 tanulónk készített és adott be pályamunkát erre az alkalomra. Szeretném külön kiemelni és nagy-nagy dicséretben részesíteni a 7. A osztályt, ahonnan 11 diákunk vett részt a rendezvényen.

Az elektronikus úton beadott pályamunkák kategóriában a következő helyezések születtek:
4. helyezett: Opánszky Dominik Tamás
3. helyezett: Mókus Zsófia Kitti
2. helyezett: Győri Péter
1. helyezett: Böőr Bálint Bence Power Point bemutatója lett.
A papírra készített pályamunkák közül a 7. évfolyamon a következő helyezések születtek:
5. helyezett: Palásti Dzsenifer és Antal Fruzsina közös munkája
4. helyezett: Szente Laura Pálma
3. helyezett: Rácsai Csongor
2. helyezett: Füg Dorina és Nahaj Dóra Anna közös munkája
1. helyezett: Bodor Vivien projektmunkája.

A nyolcadik évfolyamon papírra egyedül Erdey Zoé 8. B osztályos tanuló készített pályamunkát. Külön díjban részesült Fábián Csenge 8. B osztályos diákunk, aki vászonra készített gyönyörű festményt Gárdonyi Gézáról.
Hálásan köszönöm valamennyi tanulónk befektetett munkáját, szorgalmát, ráfordított idejét és fáradozását! Bízom benne, hogy valamennyien sok új ismerettel, tudással és élménnyel gazdagodtatok!

Szervezte: Haramachné Matheisz Tünde

Állatok világnapja

Október 4-e az Állatok Világnapja. Nemcsak a háziállatoké, a kis kedvenc hobby állatoké, hanem a haszonállatoké is. De vajon törődünk velük? Megfelelő körülmények közt tartjuk őket, gondoskodunk róluk? Ezekre a kérdésekre felelősen kell megfelelő választ adnunk. Kedvenceink sorsával kapcsolatos döntéseink – legyenek akár a leghétköznapibb kicsinységek is- messzemenően befolyásolják közös sorsunkat. Hiszen együtt élünk, vagyis együtt örülünk vagy éppen szenvedünk velük. Nem elég tehát birtokolni, szeretgetni, hanem gondozni, etetni és tisztántartani is kell őket. Ezért is tartja fontosnak iskolánk, hogy ehhez a naphoz kapcsolódóan tanulóink behozhassák és megmutathassák kis kedvenceiket a hagyományosan megrendezett kisállat-szépségversenyünk keretében. Iskolánk udvara megtelt cicákkal, hűséges házőrzőkkel, madarakkal, nyuszikkal, hörcsögökkel és teknősökkel. A bemutatott állatkákra szavazni is lehetett. A szavazás komolyságát jelezte az is, hogy külön szavazólappal lehetett ezt megtenni, melyet külön bizottság számolt meg és összesített. A legtöbb szavazatot kapott legszebb „kiskedvenc” és gazdija jutalomban részesült. A gazdiknak a behozott állataikról bemutató portfóliót is kellett készíteni, amelyek szintén elismerésben részesültek. A rendezvény szervezését és lebonyolítását iskolánk diákönkormányzata segítette. Köszönjük munkájukat! (Képek az iskola honlapján megtekinthetők)

Sebestyénné Fehérvári Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus


2022. szeptemberŐszi futóverseny eredményei

Szeptember 28-án tartottuk meg hagyományos őszi futóversenyünket a felsőpakonyi stadionban. A futóversenyre még a nap is kisütött, így jó ideális körülmények között, a stadion pazar környezetében futhatták le a távokat tanulóink. A versenyen a felmentett tanulók kivételével mindenki részt vett korosztályának megfelelő versenyszámokban, melynek eredményei az alsó- és a felső tagozaton itt tekintehtők meg: eredmények.

Ötödikesek napja

Szeptember 27-én tartottuk meg iskolánk tornatermében az Ötödikesek napját. A programra meghívtuk ötödikes tanulóink szüleit egy kis beszélgetésre, közös játékra a diákokkal és tanárainkkal. Nagyon sokan megtisztelték rendezvényünket: anyukák, apukák, testvérek. Remek kis csoportok alakultak és versenyeztek egymással: vagány sasok, pinkek, fürge szarvasok, színes párducok, sztár 6-osok és vadállatok csapatnévvel. Minden csapatnak el kellett készítenie a saját plakátját és azt be kellett mutatnia a többieknek. Ezek után különböző, kissé vicces ügyességi versenyek kezdődtek. Jól sikerültek a labdás játékok, de a fánkevő verseny is szórakoztató volt. Izgalmas feladatnak bizonyult a nevelők gyermekkori fotóinak felismerése, bár nem mindenkinek sikerült ez a kihívás. A tasakba zárt fűszereket sem sikerült minden csapatnak illat alapján eltalálni. Még az anyukákon is kifogott néhány illat, de ettől függetlenül jól szórakoztunk. Mindenkinek más-más feladat tetszett, de összességében remek napot tölthettünk így együtt. Vicces, szórakoztató és ügyességi versenyek váltakoztak. Jól sikerültek a labdás játékok, de a fánkevő verseny is szórakoztató volt. A nevelők gyermekkori fotóinak felismerése nem mindenkinek sikerült, de így is izgalmas feladatnak bizonyult. A tasakba zárt fűszereket sem sikerült minden csapatnak eltalálni illat alapján. Anyukáknak sem ment, viszont jól szórakoztunk. Mindenkinek más-más feladat tetszett, de összességében remek napot tölthettünk így együtt. Szeretnénk köszönetet mondani azoknak a szülőknek, akik eljöttek rendezvényünkre és biztosították a büféasztalra a sok-sok finomságot.

Sárossy Szilvia és Wareczki Sándorné
ötödikes osztályfőnökök

Ha szeptember, akkor tanévkezdés

Szorgos kezek dolgoztak szinte egész nyáron, sőt még az utolsó forró augusztusi napokon is azért, hogy a tanévkezdésre iskolánk több tanterme megújuljon, tiszta és barátságos környezettel várja iskolás gyermekeinket. Ezúton is köszönjük a szülőknek, akik erőt és fáradságot nem kímélve tevékenykedtek.
A szeptember 1-jei tanévnyitó a borongós, esős időjárás miatt rendhagyó módon zajlott, amíg a felsőbb osztályosok tantermeikben az osztályfőnökükkel nyitották meg a tanévet, addig a kis elsőseink nem maradhattak ki a tanévnyitó ünnepély élményéből. A csak nekik és szüleiknek tartott ünnepségen bátran mondták el köszöntő versikéjüket, szinte kedvet csinálva elsősorban saját maguknak a sulihoz és azt bizonyítva, hogy már készen állnak az iskolaév megkezdésére.
Matisz Zsolt igazgató iskolánk hagyományaihoz hű maradt, hiszen a szokott módon, kedvenc könyvéből, Micimackó történetéből olvasott fel a kicsiknek egy rövid részletet.

Az iskolakezdéshez további kedvcsinálóként néptáncosaink mutattak be egy rövid kis példát abból, hogy a tanulás mellett mennyi izgalmas elfoglaltságot lehet még iskolánkban csinálni közösen. Az ünnepélyes fogadalomtétel jelentette igazán a kis elsősök számára a fordulópontot: Immár teljesértékű tagjai lettek a Herman Ottó Általános Iskolának. Zárásként Lukács Fanni 3.b osztályos tanuló a szóló énekével fejezte ki, hogy az iskolatáska végső soron nem is olyan nehéz.

Sebestyénné Fehérvári Márta
tanító

Csibe-délelőtt

Bár szerencsére lassan magunk mögött hagyjuk a járvány által okozott korlátozásokat, mégis a beiratkozást megelőző hagyományos iskolanyitogató foglalkozásainkat a leendő első osztályosoknak nélkülözni kellett. Ezt helyettesítendő ötletként merült fel még májusban a beiratkozott első osztályos gyerekek szüleinek örömére, hogy augusztus utolsó napjaiban, még a tanévkezdés előtt rendezzünk egy iskolai ismerkedési napot. Így született meg a leendő 1.a osztálynak az úgynevezett „Csibe-délelőtt”, amelyen a gyerekek megismerkedtek a tanító nénikkel, egymással, a tantermükkel és nem utolsó sorban az iskola épületével is. Ezen az augusztus 30-i délelőttön – amit a gyerekek is nagyon vártak - játszottunk, mondókáztunk, új éneket tanultunk, kézműveskedtünk és finom hűsító limonádéval frissítettük fel magunkat a nagy melegben. Ez a délelőtt hozzásegítette a gyerekeket ahhoz, hogy szeptember 1-jén bátran lépjék át az iskola küszöbét.

Sebestyénné Fehérvári Márta
osztályfőnök (1.a)


2022. június


Határtalanul! program

Június 1-3. között iskolánk hetedikes és nyolcadikos diákjai erdélyi kiránduláson vettek részt. A Határtalanul program keretében 67 tanuló, 7 kísérő szülő és 6 pedagógus járhatta be Románia magyarok lakta területeit. Az első nap során Nagybánya nevezetességeit látogattuk meg, többek között a valamikori Mülleráj épületét, ahol most Ady Endre múzeum van berendezve, valamint az Emke kávéházat, ahol Ady megismerkedett Lédával. Másnap a Király-hágóról tekintettük meg az onnan nyíló csodálatos panorámát, majd Kolozsvár látnivalóit kerestük fel a hangulatos főtéren és a kis utcácskákban. A tordai sóbánya minden gyermek kedvencévé vált, hiszen a sokféle sportlehetőséget és az óriáskereket is sokan kipróbálták. A harmadik napon Kalotaszentkirályon néztük meg a tájház gyönyörű gyűjteményét, majd Bánffyhunyadon a 16. századból való, csodálatos, festett fakazettás mennyezetű református templomot. Sebesvár romjaira sok tanulónk egészen a legmagasabb bástyára is felmászott és onnan fényképezték a gyönyörű panorámát. Csucsán a Boncza-kastély udvarán Ady Endre Csinszka-verseiből szavaltunk és a költő életrajzáról is hallgattunk előadást.

A három nap folyamán többször is megtapasztalhattuk a külhoni magyarok vendégszeretetét és ezáltal is erősödhetett diákjainkban a magyarság együvé tartozásának szívet melengető érzése. Köszönjük szépen a szülők segítségét és a pedagógusok szervező munkáját! Sok-sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk e kirándulás során!

A kísérő tanárok voltak: Wareczki Sándorné, Tóthné Nagy Rita, Kocsisné Matusek Diána, Sárossy Szilvia, Kerecsányin Tibor és Haramachné Matheisz Tünde

Haramachné Matheisz Tünde


2022. május


Természettudományos vetélkedő

Május 18-án kerültek kiosztásra a Természettudományos Vetélkedő díjai. A vetélkedőre nyolc csapat nevezett be. A három fős csapatok környezetvédelem, újrahasznosítás és a Föld Napjához kapcsolódó témákban készítettek PPT bemutatókat, plakátokat, válaszoltak kvíz kérdésekre, fogalmazták meg a környezetünk legfontosabb problémáit és megpróbáltak megoldásokat találni. Kreativitásban egymást felülmúlva újrahasznosított tárgyakat készítettek.
Díjazottak: Minden résztvevőnek további sok sikert kívánunk a természet- és környezetvédő munkájához.

Természettudományokat tanító tanárok

Dalol az ifjúság!

Az idei népdaléneklési versenyt most mint külső résztvevő, a közönség soraiban elvegyülve tudtam meghallgatni. Nem volt egyszerű munkája a zsűrinek, hiszen sok szép és különleges énekkel álltak a hallgatóság elé diákjaink. Csengő hangú leánykák csoportban és egyénileg is szívhez szólóan daloltak. A bátrabbak egyedül is meg merték szólaltatni hangjukat. A szép énekléshez nem csupán a hangunkat kell felkészíteni, hanem a lelkünket is. Ezt a csillogó szemek is tükrözték. A fellépő kis énekesek öltözetükkel is megadták a kellő tiszteletet a magyar népdalok szépségének, a tiszta forrásból származásuknak. A zsűri tagjai közt köszönthettük iskolánk igazgatóját, Matisz Zsoltot és a már örökösnek mondható tiszteletbeli tagunkat, Dobos Lászlót, akiknek nem volt könnyű dolga az értékelésnél. A legszebben éneklő diákjaink helyezést értek el, de emellett minden gyermek jutalomban is részesült. Várjuk őket jövőre is, hiszen az ének szép és jó dolog.

Herman Ottó Nap - Madarak és fák napja

Újra együtt! Május 9-én, hagyományinkat ápolva ismét különböző kézműveskedés színterévé vált iskolánk épülete és udvara. A foglalkozások közül voltak mozgalmasabbak, sportosabbak és olyanok is, amelyek az apró ujjakat mozgatták meg. Ha már madarak és fák napjáról van szó, akkor mindenképpen szerepet kaptak ezen a napon a papírmadárkák, csuhévirágok és rongybabák Emellett az íjászat és néptánc is ehhez a naphoz köthetően vált szinte elmaradhatatlan tevékenységgé iskolánk életében. A csigatészta készítését hallva ne gondoljuk, hogy olyan egyszerű ez, mint ahogy azt a profi nagymamától látjuk otthon. A kis kezek bizony-bizony megdolgoztak vele. Régi korok játékai, mint a rongybaba vagy csuhévirág kötözése sem olyan könnyű foglalatosság, mint azt első látásra gondolnánk. De pedagógusaink felkészültsége és előkészülete lehetővé tette azt, hogy a kisgyerekek boldogan vigyék magukkal az általuk elkészített játékokat. Felsős tanulóink reggel megnyitó ünnepi műsorral kezdték a napot, majd osztályonként különböző helyszínekre mentek, ahol egy-egy rövid programon vettek részt. Hét helyszínen forgószínpadszerűen a következő foglalkozásokon vettek részt: origami/pólófestés, madarakkal kapcsolatos szólások és közmondások, madárhatározó, röplabda, növényhatározó, Herman Ottó totó és aszfaltrajz. Egyet biztosan elmondhatunk: Ezen a napon kicsik és nagyok egyaránt kellemesen érezték magukat, sok érdekes és izgalmas tevékenységben vehettek részt, és ezzel egy kis hagyományt sikerült csempésztünk a modern, rohanó, technikai világunkba.

Sebestyénné Fehérvári Márta

2022. április


Április a fenntarthatóság jegyében

Iskolánk minden évben kapcsolódik a fenntarthatóság hetéhez. Ennek keretében mind az alsó, mind a felső tagozatos osztályok különböző projektekben vettek részt. Az alsós tanulóink most az újrahasznosítást választották fő csapásiránynak. Az osztályok azon kívül, hogy megismerkedtek ezzel a fogalommal, - vagyis hogy miből mit lehet újra feldolgozni, vagy újra gondolni mások által már kidobásra ítélt anyagokat - saját maguk is készítettek tárgyakat, képeket, játékokat. A szorgos kezek által készített tárgyakból kis kiállítást is rendeztünk. A felsősök vetélkedővel, plakátkészítéssel, néhányan pedig különleges és érdekes, újrahasznosított dolgok készítésével foglalatoskodtak, sőt begurult iskolánk udvarára egy elektromos meghajtású autó is, és annak működésével, előnyeivel is megismerkedhettek tanulóink. Ehhez a témához kapcsolható az április 22-i Föld napi megemlékezés is, ahol tanulóink Földünkkel kapcsolatos rejtvényeket, totókat oldottak meg. Vigyázz a Földre, ne csak ezen a napon, hanem az év minden napján, mert csak egy van belőle!

Fenntarthatóság témahetében...

Április utolsó hete a Fenntarthatóság témahete. Ennek kapcsán számos foglalkozásnak, programnak örülhettünk az iskolánkban, hiszen fontosnak tartjuk tanulóink hatékony környezeti nevelését. Iskolánkba látogatott az E.ON Áramszolgáltató Kft. munkatársa: Somlai Róbert. Felsős diákjainknak olyan alapvető fogalmakról bővülhettek az ismereteik az interaktív tanóra során mint megújuló energia, környezettudatosabb energetikai megoldások, energiahatékonysági innovációk. Érintettek aktuális problémákat is a témával kapcsolatban. Nemcsak jó válaszokat adott sok diákunk, de okos kérdéseket is tettek fel az előadónak, amire készséges, empatikus felelet volt a válasz. Tanulóink végül egy kérdőívvel tehették próbára tudásukat, az óra végén pedig kis ajándékot is kaptak. A legnagyobb érdeklődést mégis az elektromos autó váltotta ki, melyet kívül-belül megfigyelhettek, megnézegethettek az iskolaudvaron a tanóra után. Öröm volt tapasztalni, hogy számos gyermek nagyon tájékozott és egyre többüknek válik szívügyévé környezetünk fenntarthatósága.

Tóthné Nagy Rita


2022. március


Futóverseny

A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulói hasznosan töltötték a március 26-i szombati munkanapot. A hűvös reggeli órák egy könnyű kis tanulással teltek, de ahogy egyre melegebben sütött a nap, útnak eredtek és irány a sportpálya. A rövid bemelegítés után megkezdődött a tavaszi futóverseny. Az első igazi tavaszi nap eredményesen zárult. Sok érem került kiosztásra a gyorsaság bajnokainak. Gratulálunk!


Sebestyénné Fehérvári Márta

Látogatás sírkertben

A magyar történelem és kultúra egyik legkiemelkedőbb jelentőségű emlékhelyén, a Fiumei úti sírkertben járt a 8/b osztály. Március lévén az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó tematikus sétára esett az osztályfőnök Wareczki Sándorné választása, így – egy történész sétavezető segítségével – elsősorban olyan síremlékeket kerestünk fel, melyek a szabadságharc nagyjainak állítanak emléket. Gróf Batthyány Lajos, az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökének mauzóleumánál a gyerekek a Batthyány család történetét, a temetési szertartást, a sírrablás esetét hallgatták meg, az Árkádsoron a kupolacsarnokban nyugvó Görgey Artúr honvédtábornok, később fővezér egyszerű vaskeresztje mellett állva elevenítették fel történelemtudásukat. A Deák-mauzóleum, majd a Kossuth-mauzóleum megtekintése közben útba eső híres történelmi személyiségek, írók, költők síremlékénél is időztünk. A séta különlegessége abban rejlett, hogy a mauzóleumok kriptáiba is beléphettünk, belülről is megcsodálhattuk az építészet remekeit, a díszes kupolákat, a nemzet nagyjainak emléket állító festményeket. A gyászhely felkeresése méltó emlékezés volt március idusán, a nyolcadikosok értő figyelme rávilágított arra, hogy a gyerekekkel érdemes igényes, komoly tanulmányi kirándulást tenni. Kísérőtanárok voltak: Wareczki Sándorné és F. Láncz Éva


Dr. N. Fodorné Láncz Éva

Történetek egy családi albumból

Történelmi kitekintés A II. világháború egyik legsúlyosabb tette a zsidóság megsemmisítésére irányuló célkitűzés volt. A holokauszt hatmillió zsidó szisztematikus, megtervezett és irányított üldöztetése és megsemmisítése volt, amelyet a náci rezsim hajtott végre, ennek keretében 1941 és 1945 között a magyar zsidóság közel kétharmadát elpusztították. Több mint félmillió ember esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a megszervezett deportálásoknak, az auschwitzi gázosításoknak, a koncentrációs táborok szörnyű körülményeinek. 1944-ben április 16-án kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. (Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.) Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból érkezett iskolánkba a Centropa Alapítvány vándorkiállítása: Történetek egy családi albumból címmel. A kiállítás archív képek felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. A hatalmas családi fotóalbum hétköznapi emberekről szól: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A képeket a hozzájuk tartozó személyes történetek, sorsok olvasása teszi teljessé, érdekessé. Találunk köztük mosolyogtató, szívmelengető vagy éppen elszomorító és torokszorító történeteket is. A Centropa Alapítvány kiállításának célja egy olyan oktatási program megvalósítása, amelyben a személyes történetek és sorsok megismerése kap hangsúlyt és amelyet gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A kiállítást megnyitását egy, a Centropa Alapítvány által szervezett képzés előzte meg. Ehhez előzetes motivációként a képzésben részt vevő tanulók is fényképeket kerestek saját fotóalbumukból dédszülőkről, nagyszülőkről és saját magukról. Szilágyi Sára és Lieberman Mária, az alapítvány munkatársai 19 nyolcadikos diákunknak szerveztek egész napos képzést. Ezek a tanulók tartották azután a tárlatvezetéseket iskolánk többi tanulójának egy héten keresztül. A kiállítás és tárlatvezetés elérte célját, ezt a kihelyezett emlékkönyvbe írt gondolatok is bizonyították. Az emlékkiállítás megszervezése és a 8.b osztályos diákok mozgósítása Wareczki Sándorné pedagógus szervező munkája. Köszönjük! (A Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja a zsidóság történetét bemutatni a fiatal korosztálynak.)


Sebestyénné Fehérvári Márta

Verset mondani jó!

Bármikor, de áprilisban különösen, hiszen április 11. a Költészet Napja és ehhez a naphoz közeledve rendeztük meg iskolánkban a versmondó versenyt. Hagyományainkhoz híven külön versenyeztek az 1-2. és 3-4. évfolyam, valamint a felső tagozat tanulói. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy minden korcsoportban számos kisdiák vett részt, így mindenkit emléklappal jutalmaztunk. A versenyre érkezett alsós tanulók és az őket kisérő szüleik a zsűri tagjaival együtt örömmel hallgatták a szebbnél-szebb verseket, amelyeket bátran szavaltak el tanulóink. Felső tagozatos tanulóink is szép számmal jelentkeztek a szavalásra. A legügyesebb versmondóink oklevelet és könyvjutalmat kaptak. Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!


Sebestyénné Fehérvári Márta tanító


2022. február


Itt a farsang...

Miről is szólhatna még a február hónap iskolánkban, ha nem a farsangi mulatságról. Idén is elmaradtak a hagyományos jelmezes bemutatók és táncok, de a jókedv velünk volt február 18-án egész délelőtt. Voltak, akik már kora reggel jelmezbe bújtak és úgy érkeztek az első tanórára. Akik nem voltak ennyire merészek, azok csak az iskolába vették fel maskarájukat. Az alsó tagozatosok osztálytermükben a tanító nénijükkel egész nap tündérként, harcosként, varázslóként igyekeztek tanulni. A felsős tanulóink többnyire szintén ezt tették, bár volt, aki a saját maga bőrében maradt és nem élt a lehetőséggel. Természetesen ismét kitett magáért néhány osztályközösség: A 8.b-sek vállalták a közmunkások életét erre a néhány órára, a 7.b-sek közül többen igénybe vették osztálytermük szociális segélyszolgálatát, és az 5.osztályosaink – bár hihetetlenül hangzik - az iskola rabjai lettek erre a délelőttre. A folyosón jövet-menet a Mi kis falunk sorozatból ismert néhány arccal találkozhattunk. Pedagógusaink közül is néhányan kihasználták ezt a napot arra, hogy jelmezbe bújva komolyságukat egy kis vidámsággal dobják fel és derűt hozzanak a mindennapok szürkeségébe.


Sebestyénné Fehérvári Márta


Valentin-nap az iskolában

Február 14-én ismét kihelyezésre került az aulába a szívecskés ládika, amelybe tanulóink bedobhatták a „Kedvellek-kártyára” írt üzeneteiket. Kicsik és nagyok írtak, rajzoltak nemcsak szerelmet üzenve, hanem a barátságról vagy csupán csak a másik kedveléséről üzeneteket. A megelőző napokban a diákönkormányzat ügyes kezű lánytagjai szorgalmasan sütötték a mézeskalács szíveket, hogy Bálint napján bárki megajándékozhassa azt, akit kedvel. A mézeskalács finom volt, emellett sok szép rajz, illetve üzenet is kézbesítésre került.

Sebestyénné Fehérvári Márta és a DÖKFARMERVILÁG - Maci kiállítás

Február 2-ától ismét egy hónapon keresztül tekinthető meg a MACIKIÁLLÍTÁS iskolánkban. A kiállítás megszervezése Nagyné Pál Tündének köszönhető, aki a munkálatokba az ifjúságot is bevonva megvalósította a Maci-FARMERVILÁG –ot. Miért pont a farmer anyag? Mert a farmer, a retró göncök legnagyobb túlélője, mára klasszikussá öregedett ruhadarab lett. A divat pedig ismétli önmagát és a ’80-as években a ránk szabadult farmer inváziót követően most újra, ismét megállíthatatlannak tűnő hullámban iskolánk macibarlangjába is betört. Az idei kiállítás az eddig megszokottól eltérően kezdődött, hiszen tanulóink ötleteikkel pályázhattak a kiállítás témájára. A beadott ötletek alapján az előkészületi munkálatokba szorgos tanulói kezek is segítettek és létrejött a FARMERVILÁG című kiállítás, ahol már a tavasz közeledtét érezve, a folyosó végi macibarlangból előbújva, a barlang előkertjében üldögélve, mézes teát kortyolgatva élvezik a macik – természetesen farmerbe öltözve - a korai napsütést. A barlang bejáratát gondosan őrzik iskolánk maci-őrei, hogy a barlang rejtekébe a kíváncsiskodóknak - tanulóknak és vendégeknek egyaránt - megadják a belépési engedélyt, hogy megnézhessék a barlang macivarrodáját, ahol a farmerből készült hátizsákok is megcsodálhatók. A farmer-patchwork szőnyegen pedig ott csücsülnek a farmermellényes macikák türelmesen várva a tavasz megérkezését.

Sebestyénné Fehérvári Márta