Határtalanul! kiránduláson jártunkMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával„Tanulmányi kirándulás Székelyföldön”

HAT-KP-1-2022/1-001011

A kiránduláson készült fotók, videók megtekinthetők itt

Iskolánk 21 tanulója 3 pedagógus kíséretében 2023. április 24-28. között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! pályázatának köszönhetően lehetőséget kapott Erdély egy részének felfedezéséhez. A pályázaton 2.822.165 Ft-ot nyertünk, melyet teljes mértékben az utazás költségeire, a programokban való részvételre, valamint a szállás- és étkezésre fordíthattunk és fordítottunk. A kirándulás megvalósulásához a Monori Tankerületi központ támogatására is szükségünk volt.

Legfőbb célunk a határon túli magyarokkal való kapcsolatteremtés és kultúrájuk megismerése, valamint felfedezni a magyar történelemhez is szervesen kapcsolódó helyszíneket. Nagyvárad, Kolozsvár, Bánffyhunyad irodalmi szempontból és történelmileg is kapcsolódik a gyerekek által tanultakhoz. A Csíki és a Székely tájegységek kulturális és természeti kincseivel, szépségével ismerkedve olyan fontos helyszíneket kerestünk fel, melyek a magyar történelmi múlthoz és kulturális kincsekhez tartoznak.

A kirándulás előtti héten a tanulók előkészítő órákon vettek részt történelem és földrajz tantárgyakból, valamint a Magyarság Háza által küldött videó összeállítást nézték meg osztályfőnöki óra keretében. Az előkészítő órákon a tanulók hasznos tudást szereztek Erdély gazdaságáról, történelméről és földrajzáról is. Ezen információk birtokában indultunk neki a kirándulásnak, ahol személyesen is megtapasztalhatták a hallottakat. Az előkészítő órákon kívül az iskola honlapján is, valamint más platform felületen is a szülők tájékoztatást kaptak az utazásról, a tervezett programokról, valamint a szükséges felszerelésről is.

1. nap

Reggel 7 órakor neki indultunk az autóbusszal a várva-várt kalandnak. Egy hosszabb utazás után a határ (Ártánd) előtt megálltunk egy pihenőre, majd folytattuk utunkat. A határon egy kicsit várni kellett, mivel mindenkinek az okmányát leellenőrizték és felvitték egy adatrendszerbe. Miután átjutottunk, első utunk Nagyváradra vezetett, ahol az egyházi negyedet néztük meg egy kicsit részletesebben. Utána vissza az autóbuszra és irány Királyhágó a Partiumon keresztül. Királyhágó nem csak gyönyörű panorámájáról híres, hanem arról is, hogy ettől a ponttól beszélhetünk a történelmi Erdélyről. Egy rövid mosdó- és fotószünet után ismét a buszon találtuk magunkat és elindultunk Kolozsvár felé. Útközben Érintettük Bánffyhunyadot, ahol a „Cigodák” ámulatba ejtettek minket méreteikkel és megjelenésükkel egyaránt. Egy rövid időre megálltunk a református templomnál is, mely fakazettás mennyezetésről és méreteiről egyaránt híres. Következő megállónk Kolozsvár volt, mely város leghíresebb szülöttje Hunyadi Mátyás volt. Itt egy gyors városnézés során meglátogattuk Mátyás szülőházát, és a főteret, ahol Mátyás lovasszobráról tudtunk meg néhány érdekességet, majd a Szt. Mihály templomot is szemügyre vehettük kívülről-belülről, mely impozáns méreteivel elkápráztatott mindenkit. A buszunk felé tartva betértünk még a Házsongárdi temetőbe is, ahol néhány magyar vonatkozású érdekességről is új információkat kaptunk. Ezután a buszunk Parajdig, a szállásig, meg sem állt, ahol a szállás elfoglalása után egy nagyon finom vacsorával vártak minket. Fáradtan, de már az első napi élményekkel gazdagodva tértünk vacsora után nyugovóra.

2. nap

Reggel ½ 8-kor megreggeliztünk, majd elsétáltunk a szállásunktól kb. 150 méterre található sóbányához. A bányában töltött idő alatt jól szórakoztunk és még egészségesebbek is lettünk. Érdekes volt, hogy nem gyalog kellett lemenni a bányába, hanem busszal vittek le és hoztak fel minket. Ismét buszra szálltunk és Farkaslakára mentünk, ahol Tamási Áron síremlékénél szalagot kötöttünk, majd egy kellemes sétával elmentünk a szülőházához, ahol az unokájának a felesége vezetett minket körbe és mesélt sok érdekességet. A következő megállónk Szejkefürdő volt, ahol egy másik híres ember munkásságáról tudtunk meg többet, aki nem más, mint Orbán Balázs, akinek a síremlékéhez több székelykapun keresztül vezetett az út, melyek közül az egyiket ő maga készítette. A síremlék után a mellette található Mini-Erdély parkban töltöttünk el egy kis időt, ahol Erdély leghíresebb kastélyait, templomait, helyeit láthattuk kicsiben. „Drakula gróf” kastélyát is megtaláltuk, miután megtudtuk, hogy milyen néven kell keresni (Tölcsvári kastély). Mivel ezen a napon nem utaztunk hosszú kilométereket, délután ellátogattunk Korondra is, ahol egy helyi fazekasmester és felesége vezetett minket körbe a műhelyben, valamint láthattuk, hogyan készülnek a szebbnél szebb cserépből készült tárgyak. Sajnos mire végeztünk az égiek úgy döntöttek, hogy ideje hazatérnünk, mivel úgy megnyitották az égi csatornát, hogy ott senki nem maradt volna szárazon. Így hát visszatértünk a szállásra, ahol táncházat tartottunk egészen vacsoráig.

3. nap

Reggeli után ismét elkezdtük róni a kilométereket. Egyre fáradtabbak vagyunk, egy kicsit fáj itt is ott is, de mégis újult erővel és lelkesen vágunk neki az újabb kalandnak. A napi programunk Csíkszeredán kezdődött, ahol a Makovec Imre által tervezett templomot tekintettük meg kívül-belül. Utána Csíksomlyóra mentünk a Kegytemplomba, ahol a csodatévő Mária szobor elé járultunk, majd hallgattuk Aranka néni és Vica néni gyönyörű énekeit, amit a helyi orgonista kis koncertje követett. A kegytemplom után elindultunk a Gyilkos-tó felé. Odaérve ismét egy kicsit csepergett az eső, de azért kellemesen el tudtuk tölteni az időt, majd buszra szállva végig mentünk a Békás-szoroson. Úgy gondoltuk, nehogy már vége legyen ennek a napnak, még elszaladunk Szovátára is, ahol ismét egy kis túrázás után elértük a Medve tavat. Sajnos az eső is utolért bennünket, ezért körbe sétálni már nem tudtuk, ám egy medvével tudtunk fényképezkedni! Innen már egyenes út vezetett vissza a szállásra, ahol ismét egy finom vacsorával vártak bennünket.

4. nap

Reggeli után nagy izgalommal vágtunk neki a napnak. Végre az eső sem esett már, így gondoltuk, hogy egy nagy túrán fogunk részt venni a Madarasi-Hargitán. Amikor megérkeztünk Szentegyházára, a kiindulási pontunkra, nagy szeretettel fogadtad minket. A helyiek közölték, hogy fent a hegyen nagy hó esett az éjszaka folyamán, sőt még most is esik, mivel érzik a levegő illatából. Traktorral indultunk fel a hegyre, útközben a gyönyörködtünk a tájban, énekeltünk. Félúton megálltunk egy hegyi forrásnál, ahol vizet kóstoltunk. Ott már kaptunk egy kis ’ice n’ go’-t (jeges eső kezdett hullni). Amikor felértünk a pihenőházakhoz, a lélegzetünk is elállt; legalább 30 cm hó volt! Néhányan nekiálltak hógolyózni, de legtöbben megrohamozták a büfét egy kis forró csokiért. Sajnos esélyünk sem volt tovább menni a kopjafákhoz, mivel a hó alatt vastag sárréteg volt. Így egy kis pihenő után visszaültünk a traktorra és elindultunk lefelé. A kiindulási pontra visszatérve az egyik tanuló rokonai vártak bennünket frissen sült kürtőskaláccsal! Innen tovább indultunk Székelyudvarhelyre, ahol egy helyi iskola tanulóival volt megbeszélt találkozónk. A diákok és osztályfőnökük nagyon vártak már bennünket. Elmondták az iskola történetét, bemutatták iskolájukat, majd a termükben megvendégeltek minket otthonról hozott süteményekkel, kis ropogtatni valókkal és innivalóval. Végül egy játékos feladattal zártuk a napot, ami után mi is megköszöntük a kedves fogadtatást és visszaindultunk a szállásra. Itt tudatosodott bennünk, hogy ez lesz az utolsó éjszakánk!

5. nap

Az utolsó reggelink elfogyasztása után bepakoltunk a buszba, elköszöntünk a szállás adóinktól és elindultunk hazafelé. Ám ez a nap sem telhetett el programok nélkül, így az első utunk Székelykereszttúrra vitt, ahol megnéztük Petőfi Körtefáját (legalábbis annak emlékhelyét) Itt meghallgattuk Kányádi Sándor: HALDOKLIK AZ ÖREG TANÚ című versét, majd szalagot kötöttünk az emlékhelyre. Következő megállónk Segesvár volt, ahol felsétáltunk a várba, azon belül pedig a „Diáklépcsőt” másztuk meg. Érdekes dolgokat tudtunk meg itt is a várral kapcsolatban. Ez volt az utolsó programunk, ahol meg is álltunk. A hazafelé vezető úton Láttuk Gyulafehérvárat, Medgyest és Dévát is, melyekről Vica néni lelkesen mesélt nekünk. Végül Aradnál átléptük a határt és Magyarországra értünk. Fáradtan de tele élményekkel érkeztük vissza az iskolához. Nagyon hálásak vagyunk az iskolának és a tanároknak, hogy lehetőségünk volt egy ilyen programon részt vennünk!
KÖSZÖNJÜK!

Itthon még vár ránk egy kis feladat, mivel a mostani 6. évfolyamosoknak élménybeszámolót tartunk a teljes útról, hogy ők is kedvet kapjanak. Ezen kívül a „Nemzeti összetartozás napján” szintén kiemeljük a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás fontosságát.

Kocsisné Matusek Diána
projektvezető pedagógusHatártalanul! pályázat 2023.Megvalósul Magyarország Kormányának támogatásávalÖrömmel értesültünk arról, hogy "Tanulmányi kirándulás Székelyföldön" címmel beadott pályázatunk Bethlen Gábor Alap Bizottság pozitív elbírálása során 2 822 165 Ft támogatásban részesül. A 2023. április 24-én kezdődő 5 napos kiránduláson 7. osztályos tanulóink mellett 8-osok is részt vesznek.

A kirándulás célja, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését.

A tervezett program:
1. nap: Felsőpakony – Nagyvárad – Királyhágó – Bánffyhunyad - Parajd (szállás) Indulás a reggeli órákban. Utazás rövid pihenőkkel. Az első megállónk Nagyvárad, ahol meglátogatjuk a római katolikus székesegyházat, amely előtt az alapító, Szent László királyunk szobra áll. A püspöki palota és a Szent László herma megtekintése után tovább folytatjuk utunkat. Következő megállónk a Királyhágón lesz, melyet „Erdély Kapujának” is neveznek. Nagy kulturális szerepe van, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között. Egy rövid fotószünet után Bánffyhunyadra vesszük az irányt, ahol megtekintjük Kalotaszeg legnagyobb, 13. századi festett kazettás mennyezetű református templomát. A nap végén a szállásunkra, Parajdra vesszük az irányt, ahol a szállás elfoglalása után egy finom vacsora vár bennünket.

2. nap: Sóbánya – Farkaslaka – Szejkefürdő – Korond - Parajd Napunk nagy részét a „sóvidéken” töltjük. Reggeli után megtekintjük a Parajdi Sóbányát, ahol 80-100 méter mélységbe ereszkedünk le egy hatalmas sótömbbe, ahol izgalmas felfedezés vár ránk. Farkaslakán Tamási Áron 2 cserfa között lévő, Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel jelzett sírjánál, a legnagyobb székely népi íróra, míg Tamási Áron sírja mellett, a Trianon emlékművénél, a trianoni szerződés aláírására emlékezünk. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához látogatunk, melyhez székelykapuk során át gyalogolunk fel a hegyoldalba. Orbán Balázs bejárta Székelyföldet. Eljutott minden településre, várromhoz, természeti ritkasághoz. Szorgalmasan jegyzetelt, fényképezett. Munkája eredményeként 1868–1873 között hat kötetben kiadta fő művét A Székelyföld leírását, mely azóta is egyedülálló alkotás Székelyföldről történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból. Megkóstolhatjuk a híres szejkei borvizet is. Ugyanitt megtekintjük a Mini Erdély Parkot, Erdély legújabb csodás látványosságát, ahol szó szerint bejárhatjuk Erdélyt. Napunk utolsó megállója Korond, ahol látogatást teszünk egy nagy múltú fazekas családnál, ahol megismerhetjük a korondi fazekasság minden csínját-bínját.

3. nap: Parajd – Békásszoros - Gyilkos-tó – Csíksomlyó – Csíkszereda - Parajd Jókedvűen utazunk a Gyilkos-tóhoz, ahol meghallgatjuk a diákok által otthon gyűjtött különböző legendákat. Séta a tóparton, majd a Keleti-Kárpátok legszebb szurdokvölgyében, a varázslatos szépségű, Erdélyt Moldvával összekötő Békás-szorosban gyönyörködhetünk. Ezt követően folytatjuk utunkat Csíksomlyóra, de közben megállunk és megnézzük a Gyergyószentmiklós és Békás között húzódó főútvonal mentén található a 1256 méter magas Pongrác-tetőt. A tető a Gyergyói-havasok egyik kedvenc turista csomópontja, ahol pazar panoráma és helyi gyógynövény specialitásokat áruló bódék várják az ide érkezőket. Csíksomlyóra érve felkeressük a kegytemplomot, és a csodatevő, több mint 500 éves, fából készült Mária szobor elé járulunk. A somlyói borvízforrástól kezdődően, attól keletre emelkedik a Kis-Somlyó nyugati oldala, ahol a "jézus hágója", a Keresztút 14 stációja látható, 1868-as kőkeresztekkel jelölve. Ez a Salvator kápolnához vezető zarándokút, mely a nyeregbe visz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk a Csíki-medencére. Innen a Barátok feredőjét is érintve sétálunk le a kegytemplomhoz és a mellette álló, impozáns ferences kolostorhoz. A nap utolsó programjaként Csíkszeredára megyünk, ahol megtekintjük az igencsak nagy megosztást előidéző Milleniumi templomot. A Makovecz Imre és Bogos Ernő által tervezett templom első volt a rendszerváltás után megépülő új templomok közül Erdélyben. A templom a régi barokk stílusú Szent Kereszt-templom mellé építették, fő mutívumai a világítón át a belső teret figyelő angyalszobrok, és a templomkert falába épített sírkövek másolataiból felmagasodó templomtorony. A templomban körben az oltár körül összesen 300 ülőhely van a földszinten és a galérián. A templom a magyarság múltját és jövőjét ötvözi.

4. nap: Parajd – Szentegyháza – Székelyudvarhely - Szováta - Parajd Ezen a napon lehetőségünk lesz traktor vontatta, fedett szekereken utazni Szentegyházáról a Madarasi-Hargitára. A traktorokról leszállva kb. másfél óra (oda-vissza) gyaloglás vár ránk a Madarasi-Hargita tetejére, ahonnan belátni egész Székelyföldet. A székelyek szent hegyét, a Hargita tetejét kopjafák, magyar nemzeti szalagok, a zarándokok által ácsolt keresztek százai díszítik, megható feliratokkal, áldásokkal, Csaba királyfi segítségéért esedező fohászokkal, a szülőföld szeretetének megható vallomásaival. Visszaérkezve irány a székely főváros: Székelyudvarhely. A 95%-ban magyarlakta város szép főterén és környékén megnézzük a Vasszékelyt, Orbán Balázs síremlékét, a turulmadaras millenniumi emlékművet és a Nemzeti szoborparkot, valamint egy Árpád-kori kistemplomot. Szovátán található Európa legnagyobb az erősen sós vizű tava, a Medve-tó. A körülötte húzódó tanösvényen lehetőségünk nyílik megvizsgálni a Mogyorós-, Vörös-, illetve Zöld tavakat, és a körülöttük megfigyelhető sóformákat, só kitüremkedéseket.

5.nap: Parajd – Székelykereszttúr – Segesvár – Felsőpakony Reggeli után bepakolunk az autóbuszba, elköszönünk szállásadóinktól és hazafelé vesszük az irányt. Utunk során elsőként Székelykeresztúron felkeressük Petőfi körtefáját és a kúriát, ahol a költő utolsó éjszakáját töltötte(esetleg Molnár István falumúzeum felkeresése). A következő megállónk Segesvár. Városnézés a várhegyen, Segesvár várfalakkal és bástyákkal körülölelt történelmi központjában, amely 1999 óta világörökségi oltalom alatt áll. Az óratornyot sem hagyjuk ki természetesen, amely a város jelképe és egyik legismertebb műemlék. A város központjában napjainkig fennmaradtak a középkori szász építészet műemlékei. Megtekintjük Petőfi Sándor szobrát a Szent József római katolikus templom és a Csizmadia bástyák közötti kis parkban. Ezután végleg búcsút veszünk e csodálatos vidéktől és rövid pihenőket tartva, élményekkel gazdagon hazautazunk.